S. Abdeslamą sulaikė praėjusį penktadienį per reidą Briuselyje, šiuo metu jis apklausiamas Belgijoje, informuoja BBC.

Belgijos užsienio reikalų ministro teigimu, per reidą rasta daug ginklų, susektas naujas teroristų tinklas.

D. Reyndersas teigė, kad sulaikius S. Abdeslamą, paaiškėjo naujos informacijos: „Jis buvo pasiruošęs kažką pradėti Briuselyje. <...> Radome daug ginklų, sunkiosios ginkluotės, aptikome naują tinklą aplink jį Briuselyje.“

Anot D. Reynderso, po lapkričio išpuolių stipriai padidėjo įtariamųjų skaičius, jau rasta apie 30 asmenų, prisidėjusių prie teroro išpuolių Paryžiuje, manoma, kad jų bus daugiau.

Prancūzija sustiprino pasienio apsaugą, o Interpolas įspėjo, kad sulaikius S. Abdeslamą bendrininkai gali bandyti sprukti per sieną.

D.Reyndersas, kalbėdamas angliškai Briuselio forume, kasmet JAV organizuojamoje transatlantinėje konferencijoje, sakė, kad policija tebeieško įtariamųjų, susijusių su Paryžiaus atakomis, per kurias žuvo 130 žmonių.

„Esame tikri, kad dabar nustatėme daugiau negu 30 žmonių, susijusių su teroro atakomis Paryžiuje, bet (taip pat) esame tikri, kad buvo ir kitų“, – pabrėžė ministras.

Paryžiaus prokuroras Francois Molinsas šeštadienį sakė žurnalistams, kad S.Abdeslamas atliko „centrinį vaidmenį“ planuojant pernai lapkričio 13-ąją įvykdytas atakas, kurių taikiniais tapo barai, restoranai ir koncertų rūmai „Bataclan“. Atsakomybę dėl tų išpuolių prisiėmė džihadistų judėjimas „Islamo valstybė“ (IS).

S. Abdeslamas ketina kreiptis į teismą

S. Abdeslamo advokatas Svenas Mary‘is teigė, kad už tyrimo konfidencialumo pažeidimą ketina paduoti į teismą Paryžiaus prokurorą Francois Molinsą.

Praėjusį šeštadienį prokuroras sakė žurnalistams, kad S. Abdeslamas prisipažino lapkričio 13 d. per išpuolį Paryžiuje norėjęs susisprogdinti, bet paskui persigalvojęs.

Belgijos teisėsaugininkai pateikė S. Abdeslamui kaltinimus terorizmu.

S. Abdeslamas (26 m.), kuris gimė Belgijoje ir turi Prancūzijos pilietybę, kelis mėnesius slapstėsi. Manoma, kad po lapkričio išpuolių S. Abdeslamas pabėgo iš Prancūzijos į Briuselį. Šiuo metu jis laikomas sustiprinto saugumo kalėjime Briugėje.

Tyrėjai mano, kad S. Abdeslamas padėjo teroristams išnuomoti kambarius, nuvežė savižudžius į išpuolių vietas. Jo brolis susisprogdino per išpuolį Paryžiuje lapkričio 13 d.

S. Abdeslamą sulaikė netoli jo namų Molenbeke, Briuselyje. Tą pačią dieną sulaikytam Monirui Ahmedui Alaajui irgi pateikti kaltinimai prisidėjus prie teroristinių išpuolių bei dalyvavus teroristų grupuotės veikloje.

Penktadienio vakarą Belgijos žiniasklaida paskelbė, kad antiteroristinės operacijos metu Briuselyje sužeistas ir suimtas vienas iš Paryžiaus atakų dalyvių Salahas Abdeslamas.

Briuselio policija surengė reidą praėjus kelioms dienoms po to, kai rado S. Abdeslamo pirštų atspaudų viename bute Briuselio Foresto rajone.

DELFI primena, kad per išpuolius Paryžiuje, už kuriuos atsakomybę prisiėmė „Islamo valstybė“, žuvo 130 žmonių, daugybė buvo sužeista.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (59)