D. Trumpas gal net įeis į istoriją kaip didžiausių protestų per inauguraciją sulaukęs JAV prezidentas.

Policija jau pripažino, kad ši inauguracija bus jiems didžiausias iššūkis.

Tuo metu visas pasaulis įdėmiai klausysis, ką D. Trumpas pasakys savo pirmoje oficialioje kalboje.

Lygiai vidudienį Vašingtono laiku ant Amerikos demokratijos simbolio, Kapitolijaus vartų, Donaldas Trumpas ištars priesaikos žodžius laikydamas ranką ant dviejų biblijų.

Viena jų – dar vaikystėje gauta iš tėvų, kita – XIX a. pabaigos, ant kurios padėjęs ranką prisiekė Abrahamas Lincolnas.

Beje pastarąją bibliją priesaikai po A. Lincolno naudojo tik Barackas Obama.

Vašingtone rengiamasi Donaldo Trumpo inauguracijai

Tuomet, pasakęs pirmąją savo kalbą kaip prezidentas, vėliau papietavęs Kongrese, D. Trumpas lydimas parado maždaug du kilometrus važiuos iki Baltųjų rūmų.

Pakeliui galės dar kartą pasigėrėti ir naujausiu savo viešbučiu, kuriame dar išvakarėse, tik atvykęs į Vašingtoną, valgė pietus, ir kurio neketina atsisakyti.

Tiesa, šis pastatas priklauso valstybei ir negali būti nuomojamas išrinktiems pareigūnams, nepaisant to, kad D. Trumpas savo verslą perleido sūnums.

Tad, panašu, kad naujasis Baltųjų rūmų šeimininkas niekam neleis nuobodžiauti.

Savo inauguracijos išvakarėse D. Trumpas paskelbė sieksiąs suvienyti politiškai ir socialiai labai poliarizuotą šalį, praneša agentūra AFP.

„Mes suvienysime savo šalį“, – pareiškė jis sakydamas kalbą koncerte, kuris ketvirtadienį Vašingtone buvo surengtas jo garbei.

D. Trumpas pabrėžė, kad jis kiekvienam amerikiečiui padarys JAV „didžia“ šalimi.

Panašiai respublikonas kalbėjo ir iš karto po savo pergalės rinkimuose.

Tačiau nuo tada jis savo agresyviais ir provokaciniais pasisakymais, pirmiausiai – „Twitter“ tinkle, neretai kėlė pasipiktinimą.

Vašingtone rengiamasi Donaldo Trumpo inauguracijai

D. Trumpą koncerte lydėjo jo šeima.

Koncertas, kuriame, be kitų, pasirodė kantri muzikos atlikėjai Lee Greenwoodas ir Toby Keitas bei roko grupė „3 Doors Down“, pradėjo renginius, skirtas Baracko Obamos įpėdinio inauguracijai.

Savo kalboje prie Linkolno memorialo, būsimasis prezidentas dar kartą pakartojo sieksiąs grąžinti į šalį darbo vietas.

„Mes neleisime, kad kitos šalys atimtų iš mūsų darbo vietas“, – pabrėžė jis.

Prezidento D. Trumpo inauguracijos išvakarėse į gatves išėjo šimtai protestuotojų

Holivudo aktoriai Robertas De Niro, Sally Field ir Markas Ruffalo ketvirtadienį prisidėjo prie šimtų kitų žmonių, susirinkusių prie milijardieriaus Donaldo Trumpo pastato šio veikėjo inauguracijos į JAV prezidento postą išvakarėse, o protesto organizatoriai sakė, kad šiuo renginiu siekta suaktyvinti susirūpinusius dėl būsimojo šalies vadovo politikos.

Į šį mitingą, surengtą priešais dangoraižį „Trump International Hotel and Tower“ netoli Centrinio parko Manhatane, buvo pakviesti ateiti miesto gyventojai, žadantys ginti savo interesus sveikatos apsaugos, aplinkosaugos ir kitose srityse, kai į valdžią ateis respublikono D.Trumpo administracija. Be kitų garsenybių, šiame proteste dalyvavo Mineapolio ir Niujorko merai.

„Negalim tiesiog niūriai tylėti“, – sakė Bronkso rajone gyvenantis Jawanza Clarkas, atėjęs į demonstraciją su savo dviem 5 ir 10 metų sūnumis.

„Noriu jiems suteikti įspūdį, kokią Ameriką jie paveldės. (Atkreipti dėmesį į) faktą, kad reikia pakelti balsą“, – aiškino vyras.

Pilietiškumas buvo svarbi šio renginio tema.

Kino režisierius Michaelas Moore'as ragino žmones reguliariai skambinti savo atstovams Kongrese. Aktorius Alecas Baldwinas vaidinantis D.Trumpą televizijos NBC pramoginėje vakaro laidoje „Saturday Night Live“, sakė, kad amerikiečiai, skeptiškai vertinantys D.Trumpo politines nuostatas, turėtų būti aktyvesni.

Per mitingą A. Baldwinas trumpai pamėgdžiojo D.Trumpą, nors už tai neretai susilaukia išrinktojo prezidento aštrių pareiškimų.

Tarp šios akcijos organizatorių buvo žaliųjų organizacija „Greenpeace“, moterų sveikatos apsaugos organizacija „Planned Parenthood“ ir pilietinės visuomenės organizacija „MoveOn.org“.

Kai kurie merai, tarp jų Niujorkui vadovaujantis demokratas Billas de Blasio, pabrėžė, kad būtina imtis veiksmų, siekiant neutralizuoti potencialią D.Trumpo politiką.

Tačiau Kvinipiakų universiteto ketvirtadienį paskelbti apklausos rezultatai rodo, kad niujorkiečiai nesutaria, kaip B.de Blasio turėtų bendrauti su D.Trumpo Baltaisiais rūmais: 46 proc. respondentų siūlė merui stengtis gerai sutarti su naujuoju prezidentu, o 45 proc. – kad jis turėtų būti nacionalinis lyderis ir stengtųsi duoti atkirtį D.Trumpo politikai.

Vykstant demonstracijai Niujorke D.Trumpas jau buvo išvykęs į Vašingtoną, ruošdamasis penktadienį būti prisaikdintas 45-uoju JAV prezidentu.

Pernai lapkritį vykusius rinkimus jam padėjo laimėti pažadai pakelti Amerikos ekonomiką ir užbaigti daugelį liberaliosios politikos priemonių, vykdytų kadenciją baigiančio prezidento Baracko Obamos administracijos.