„Mūsų ginkluotosios pajėgos, bendradarbiaudamos su gynybos pajėgomis, perėmė senovės Palmyros tvirtovės kontrolę ir padarė teroristų grupuotei daug nuostolių“, – teigiame kariuomenės pranešime.

Džihadistai Palmyros tvirtovę užgrobė pernai gegužės 23 dieną ir iškėlė savo jau gerai žinomą juodai baltą vėliavą.

Nuo to laiko grupuotė susprogdino į UNESCO sąrašą įtrauktas šventyklas ir nužudė buvusį Palmyros senovės liekanų saugojimo tarnybos vadovą.

JAV pareigūnai: nukautas antrasis pagal rangą ISIS vadovas

Antrasis pagal rangąIslamo valstybės“ vadovas Haji Imamas nukautas, penktadienį pranešė amerikiečių TV stotis NBC bei žinių portalas „Daily Beast“.

Pernai už informaciją apie jo buvimo vietą JAV diplomatijos vadovas Johnas Kerry siūlė 7 milijonų dolerių atlygį.

Abd al-Rahman Mustafa al-Qaduli (pirmas iš viršaus)

JAV gynybos sekretorius Ashtonas Carteris penktadienį sakė, kad tarp kelių likviduotų aukšto rango IS teroristų turėtų būti ir Abdel Rahman Mutsafa al-Kaduli.

„Mes sistemingai eliminuojame jų kabinetą“, – pažymėjo A. Carteris. Šią savaitę Sirijoje vykusios operacijos detalių jis neatskleidė, pažymėdamas, kad tai būtina dėl karių ir informatorių saugumo.

Šis teroristas buvo geriau žinomas kaip Haji Imamas ir laikytas „Islamo valstybės“ lyderio Omaro al Baghdadi pavaduotoju.

Skelbiama, kad teroristas buvo nukautas per JAV specialiųjų pajėgų operaciją Sirijoje, kurios tikslas buvo užtikrinti jo areštą. Skelbiama, kad operacijos metu žuvo dar trys teroristai.

Al-Qaduli kadaise priklausė „al Qaedos“ organizacijai Irake, vėliau ji atskilo į dabartinę „Islamo valstybę“.

Seniau nukautasis buvo dešinioji „al Qaedos“ lyderio Abu Musabo al Zarqawi ranka, skelbia „Time“.

Kai buvo sužeistas „Islamo valstybės“ lyderis Abu Bakras al Baghdadi, jis kurį laiką ėjo jo pareigas ir vadovavo teroristams. Dauguma manė, kad tik laiko klausimas, kada jis taps tikruoju nuolatiniu „Islamo valstybės“ vadovu.

Al-Qaduli bendražygių buvo vertinamas kaip vienas iš labiausiai patyrusių organizacijos kovotojų ir strategų, jis buvo atsakingas už einamąsias teroristų operacijas.

DELFI primena, kad praėjusią savaitę JAV paskelbė, kad nuo sužalojimų, patirtų per oro antskrydį Sirijoje, žuvo aukštas „Islamo valstybės" (IS) karinis vadas.

Omaras al-Shishanis, dar žinomas kaip „Omaras Čečėnas", buvo sužeistas per JAV vadovaujamos koalicijos ataką prieš džihadistus.

Londone įsikūręs Sirijos žmogaus teisių stebėsenos biuras sekmadienį pareiškė, kad O. al-Shishanis guli ligoninėje Rakos provincijoje, jam esą konstatuota „klinikinė mirtis".

Dėl savo tankios raudonos barzdos žinomas O. al Shishanis buvo laikomas aukštu kariniu IS atstovu. Tikrasis gruzino vardas ir pavardė yra Tarchanas Batirašvilis. JAV už jo galvą buvo skyrusios 5 mln. dolerių atlygį.