Skelbiama, kad vaizdo įrašas nufilmuotas mobiliuoju telefonu. 

„Jis toks chaotiškas, kad sunku atpažinti žmones, tačiau keleivių riksmai ir maldos nepalieka abejonių, kad jie puikiai suprato, koks likimas jų laukia“, – rašo prancūzų žurnalas „Paris Match“, remdamasis iš vokiečių „Bild“ gautu vaizdo įrašu.

„Galima girdėti, kaip žmonės keliomis kalbomis šaukiasi Dievo. Daugiau nei tris kartus girdimi duslūs smūgiai, greičiausiai lėktuvo pilotas daužė kabinos duris kokiu nors sunkiu daiktu. Vaizdo įrašo pabaigoje po smarkaus sukrėtimo –jis buvo pats stipriausias iš visų – riksmai pagarsėja. Tada stoja tyla“, – skelbia „Paris Match“.

Nė vienas iš leidinių paties vaizdo įrašo nepaviešino, pateikia tik detalų aprašymą.

Publikacijos apie vaizdo įrašą pasirodė po to, kai „Lufthansa“ paskelbė, kad antrasis pilotas Andreasas Lubitzas savo instruktoriams „Lufthansa“ pilotų mokykloje 2009 metais užsiminė seniau „kelis kartus kentėjęs nuo sunkios depresijos“.

Pareigūnai abejoja vaizdo įrašo autentiškumu, telefonai – dar neištirti

Žiniasklaidos priemonės skelbia peržiūrėjusios vaizdo įrašą, kurį aptiko su tyrimu gerai susipažinęs šaltinis. „Scena labai sukrečianti“, – teigia „Bild“ portalo vyriausiasis redaktorius Julianas Reicheltas, skelbia CNN.

Prancūzijos incidentų tyrimų agentūros darbuotojas teigia, kad jie informacijos apie tokį vaizdo įrašą neturi.

Prancūzijos žandarmerijos atstovas, atsakingas už informacijos iš tragedijos vietos pateikimą, Jeanas Marcas Menichini CNN sakė, kad skelbiama informacija yra „visiškai neteisinga“ ir „neteisėta“. Jis patvirtino, kad nelaimės vietoje rasta mobiliųjų telefonų, tačiau „jie dar neištirti“.

J. M. Menichini teigimu, visi rasti mobilieji telefonai bus išsiųsti į Kriminalinių tyrimų institutą, esantį netoliese Paryžiaus, kur technikos specialistai, bendradarbiaudami su tyrėjais, atliks detalią analizę. Anot atstovo, į institutą dar neiškeliavo nė vienas mobilusis telefonas iš tragedijos vietos.

Paklaustas, ar paieškų operacijoje dalyvaujantis personalas galėjo kaip nors žiniasklaidai perduoti rasto mobiliojo atminties kortelę, J. M. Menichini atsakymas buvo kategoriškas „ne“.

Įsitikinę, kad vaizdo įrašas yra autentiškas

J. Reicheltas „Erin Burnett: Outfront“ sakė, kad pats peržiūrėjo vaizdo įrašą ir pasirašo po kiekvienu paskelbtu žodžiu. Esą tiek „Bild“, tiek „Paris Match“ yra „įsitikinę“, kad vaizdo įrašas autentiškas.

J. Reicheltas pabrėžia, kad tyrėjai faktą apie tragedijos vietoje rastus mobiliuosius telefonus paviešino tik tada, kai „Bild“ ir „Paris Match“ paskelbė straipsnių šia tema.

„To mes anksčiau nežinojome... Iš esmės galiu teigti, kad tyrimo pradžioje jie neviešino labai daug dalykų“,– tvirtina vyriausiasis „Bild“ portalo redaktorius.

„Lufthansa“ žinojo apie A. Lubitzo depresiją

149 žmones ir save pražudęs „Germanwings“ pilotas Andreasas Lubitzas dar 2009 m. informavo „Lufthansa“ apie jį kankinančią depresiją.

Jis to nenuslėpė per mokymus, pripažino bendrovė savo pranešime, rašo spiegel.de.

Antrasis pilotas, dar besimokydamas pranešė apie „sunkius depresinius epizodus“.

Koncernas ketina perduoti visus reikiamus dokumentus – apie mokymąsi ir sveikatą – prokurorams Diuseldorfe. Taip pat bus perduoti A. Lubitzo susirašinėjimai elektroniniu paštu su skraidymo mokykla. Būtent juose ir buvo minimos vyro psichinės sveikatos problemos.

A. Lubitzas piloto profesijos mokėsi Brėmene esančioje „Lufthansos“ mokykloje, pusmečiui buvo nutraukęs mokslus.

Vėliau „Lufthansos“ daktarai įvertino teigiamai jo sveikatos būklę. Lufthansos vadovas Carsten Spohras iš karto po katastrofos irgi teigiamai atsiliepė apie piloto profesinius gebėjimus, apibūdino jį kaip „100 procentų tinkamu pilotuoti lėktuvą“.

„Germanwings“ lainerio sudužimo vietoje baigti rinkti aukų palaikai

Vokietijos oro bendrovės „Germanwings“ lėktuvo katastrofos vietoje Prancūzijos Alpėse surinkti visi aukų palaikai, antradienį vėlai vakare pranešė pareigūnai.

„Sudužimo vietoje nebėra palaikų“, – policijos pulkininkas leitenantas Jeanas-Marcas Menichini sakė naujienų agentūrai AFP ir pridūrė, jog toliau bus ieškoma to lainerio antrosios juodosios dėžės.

„Rytoj 20 kalnų policininkų dirbs su (gelbėtojų) brigadomis, rinkdami asmeninius daiktus“, - sakė jis.

Tuo tarpu Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as per vienos dienos vizitą Berlyne sakė, kad pareigūnai turi vilties per savaitę baigti visų 150 lėktuve buvusių žmonių palaikų atpažinimą, o tai suteiktų paguodos gedinčioms šeimoms.

„Vidaus reikalų ministras patvirtino, kad iki šios savaitės pabaigos bus įmanoma atpažinti visas aukas pagal paimtus DNR pavyzdžius ir dėl šio išskirtinio mokslinio darbo“, – nurodė F.Hollande'as.

Prancūzijos vadovas kalbėjo per bendrą spaudos konferenciją su Vokietijos kanclere Angela Merkel po abiejų šalių ministrų kabineto bendro posėdžio.