Netoli Norvegijos sostinės esančioje salelėje policijos uniformą vilkintis vyras penktadienį šūktelėjo jauniems stovyklautojams prieiti arčiau, o kai šie pakluso, jis juos pradėjo žudyti.

Ginkluotas užpuolikas į šiaurės vakarus nuo Oslo esančioje saloje vykusioje jaunimo sueigoje nužudė mažiausiai 84 žmones. Apsimetęs policininku, jis prisiviliojo savo aukas, o vėliau šaudavo po du kartus, kad įsitikintų, jog jos tikrai negyvos, išsigelbėjusieji pasakojo Siundvoleno miestelyje, į kurį jie buvo išvežti po šių žudynių.

„Mačiau daug negyvų žmonių“, – sakė 15-metė Elise, kurios tėvas Vidaras Myhre nenorėjo viešinti jos pavardės. Mergina buvo visai arti užpuoliko, kai šis pradėjo šaudyti Utiojos saloje.

Elise sakė, jog tuo metu ėjo iš informacinio susirinkimo netoliese esančiame pastate, kai išgirdo šūvius. Ji pamatė policininką ir pagalvojo, jog jai niekas nebegresia, tačiau šis pradėjo šaudyti.

„Iš pradžių jis šaudė į žmones saloje. Vėliau jis pradėjo šaudyti į žmones vandenyje“, – pasakojo paauglė.

Elise sakė pasislėpusi už to paties riedulio, ant kurio buvo užsilipęs žudikas.

„Girdėjau, kaip jis kvėpuoja ant akmens viršūnės“, – pridūrė ji.

Panikos apimta mergina paskambino savo tėvams ir šnabždėdama pasakojo, kad dedasi.

„Jie man liepė nepanikuoti ir pasakė, kad viskas bus gerai“, – sakė Elise. Tėvai taip pat patarė jai nusirengti ryškių spalvų striukę, kad neatkreiptų užpuoliko dėmesio.

Ji teigė negalinti pasakyti, kiek minučių praėjo, kol užpuolikas liovėsi šaudęs.

Išsigelbėję liudininkai pasakojo apie patirtą didžiulį siaubą stovykloje, kurią organizavo Norvegijos valdančiosios Darbo partijos jaunimo skyrius. Šimtai į šią sueigą atvykusių jaunuolių nekantriai laukė šeštadienį turėjusio vykti premjero vizito ir jo kalbos.

Policija pranešė suėmusi Utiojos saloje siautėjusį vyrą, kuris taip pat siejamas su keliomis valandomis anksčiau septynių žmonių gyvybes nusinešusiu sprogdinimu Oslo centre, prie premjero kanceliarijos, maždaug už 35 kilometrų nuo stovyklos.

Keli išsigelbėję jaunuoliai atrodė ramūs, kai nerimo apimti tėvai atvyko jų pasiimti į Siundvoleno viešbutį, tačiau jų pasakojimai buvo kupini siaubo.

Dana Berzingi papasakojo, kaip apsimetėlis policininkas liepė žmonėms prieiti, tada iš krepšio išsitraukė ginklus bei šaudmenis ir pradėjo šaudyti.

Kaip sakė 21 metų jaunuolis, kelios aukos „apsimetė negyvais, kad išsigelbėtų“. Tačiau užpuolikas iš pradžių šaudavo vienu ginklu, o vėliau paleisdavo kontrolinį šūvį į galvą lygiavamzdžiu šautuvu.

„Praradau kelis draugus“, – pridūrė D. Berzingi, kurio kelnės buvo aptaškytos krauju. Jis sakė paėmęs vieno iš nužudytų draugų telefoną ir iškvietęs policiją.

Emilie Bersaas pasakojo Didžiosios Britanijos naujienų televizijai „Sky News“, kad prasidėjus šaudymui ji įbėgo į vieną mokyklos pastatą ir pasislėpė po lova.

„Vienu metu šaudė labai, labai arti prie pastato. Vienu metu pagalvojau, kad jis iš tiesų šovė į pastatą, o kitame kambaryje buvę žmonės labai garsiai suklykė“, – sakė mergina.

„Gulėjau po lova dvi valandas, kol policininkai išdaužė langą ir įėjo vidun, – pridūrė E. Bersaas. – Tai atrodė neįtikėtina, juolab Norvegijoje. Neatrodė, jog tai galėtų čia nutikti“.

Kitas stovyklautojas Niclasas Tokerudas per šią ataką susirašinėjo su savo seserimi SMS žinutėmis.

„Jis man atsiuntė žinutę, kurioje sakoma: „Girdėti šūviai. Aš persigandęs kaip (necenzūrinis žodis). Tačiau esu pasislėpęs ir saugus. Myliu tave“, – pasakojo 25 metų grafikos dizainerė Nadia Tokerud, gyvenanti Hoksiundo mieste.

Praėjus pavojui, jos brolis išplaukė laivu iš salos ir atsiuntė seseriai dar vieną žinutę: „Aš saugus“.

Mano, kad buvo du žudikai

Per žudynes Utoeya saloje išgyvenęs norvegas Marius Helander Roset teigia, kad nuo žudiko bandė slėptis urve, tačiau tai pamatęs nusikaltėlis jo ir kitų čia besislėpusių vaikinų nepaliko ramybėje – vaikščiojo aplink slėptuvę ir bandė juos išvilioti.

„Iš pradžių aš bandžiau plaukti, bet negalėjau – drabužiai buvo tokie sunkūs ir drėgni. Tada aš nuplaukiau atgal į salą ir radau du urvus, kur slėpiausi kartu su kitais žmonėmis“, – pasakojo Marius Helander Roset.

„Šaulys stovėjo visai šalia mūsų ir mėtė akmenis į vandenį, norėdamas mus suvilioti atgal“, – sakė jis.

Marius ir dar du išgyvenę jo draugai įsitikinę, kad šaudė ne vienas žudikas.

„Esu įsitikinęs, kad buvo šaudoma iš dviejų skirtingų vietų saloje tuo pačiu metu“, – sakė jis.

Liudytojai užsimena, kad kitas asmuo, skirtingai nei sulaikytas 32 metų Andersas Behringas Breivikas buvo be policininko uniformos, maždaug 180 cm ūgio, tamsių plaukų.

„Jis dešinėje rankoje laikė pistoletą, o ant nugaros – šautuvą“, – sakė liudytojai.

„Manau, kad ten buvo du žmonės, kurie šaudė“, – sakė 23 metų Aleksandras Stavdal.

Policija šios informacijos neneiga ir teigia, kad vykdo tyrimą.

„Aš mačiau sužeistą berniuką, gulintį ant žemės, jis drebėjo ir kratėsi, kol žudikas atėjo ir šovė į jį dar kartą“, – kalbėjo kita mergaitė.