Tačiau Ukrainos kariuomenės atstovas Andrijus Lysenka ketvirtadienį tvirtino, kad naktį netoli Donecko oro uosto per ataką žuvo vienas pagalbos darbuotojas. Nepaisant paliaubų sutarties, mūšiai aplink Donecką tęsiasi.

Miesto tarybos pareiškime nurodoma, kad situacija didesnėje miesto dalyje rami, nors kaimyninėje dalyje galima išgirsti pavienius sprogimus.

Kijevas ketvirtadienį pareiškė, kad Rusija sutelkė apie 4 000 karių aneksuotame Kryme prie sienos su Ukraina.

„Kaip rodo mūsų informacija, beveik visi okupuoto Krymo šiaurėje dislokuoti Rusijos Federacijos kariniai daliniai ... buvo perkelti prie administracinės sienos su Ukraina kartu su visa savo technika bei šaudmenimis“, – žurnalistams sakė Nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos atstovas A. Lysenka.

B. Obama ir Ukrainos prezidentas susitiks Baltuosiuose rūmuose

Simboliškai pademonstruodamas paramą Ukrainos valdžiai, JAV prezidentas Barackas Obama ketvirtadienį Ovaliajame kabinete priims Ukrainos prezidentą Petro Porošenką, kuris prieš tai kalbės per retą bendrą Kongreso sesiją.

P.Porošenka atvyksta į Vašingtoną siekti energingesnės JAV karinės pagalbos jo šaliai, kovojančiai su Rusijos remiamais separatistais. B.Obama kol kas nepatenkino Ukrainos prašymo suteikti letalinę pagalbą, bet JAV jau suteikė maždaug 60 mln. dolerių vertės neletalinę pagalbą Ukrainos kariškiams.

Baltųjų rūmų pareigūnai leido suprasti, kad P.Porošenkos vizitu – jo pirmuoju JAV po išrinkimo anksčiau šiais metais – iš dalies siekiama pasiųsti žinią Rusijai apie Vakarų paramą buvusiai sovietinei Ukrainai.

„Prezidento Porošenkos, sėdinčio Ovaliajame kabinete, nuotrauka bus verta mažiausiai tūkstančio žodžių – ir angliškų, ir rusiškų“, – sakė Baltųjų rūmų atstovas Joshas Earnestas.

P.Porošenka, verslininkas milijardierius, gegužę laimėjo Ukrainos prezidento rinkimus, kurie buvo surengti iš šalies dėl protestų pabėgus Rusijos remiamam jo pirmtakui. Vakarų lyderiai gyrė Porošenkos įsipareigojimus dėl reformų ir B.Obama ketvirtadienį spaus jį imtis agresyvesnių politinių ir ekonominių veiksmų, kurie galėtų stabilizuoti jo šalį.

P.Porošenkos vizitas Vašingtone vyks vos dvi dienos po to, kai Europos Parlamentas ir Ukrainos parlamentas vienu metu balsavimais ratifikavo politinį ir ekonominį paktą, kurį pernai atmetusi ankstesnė vyriausybė išprovokavo protestus ir dabartinę krizę.

Ukrainos lyderis sakė, kad šios sutarties priėmimas yra pirmasis jo šalies žingsnis narystės ES link.

Vizitas taip pat rengiamas po to, kai separatistams buvo pateiktas pasiūlymas dėl savivaldos.

Šis autonomijos pasiūlymas buvo parengtas pagal taikos planą, kurį prieš 12 dienų parėmė ir Kijevas, ir Maskva. Planas prislopino kruviną smurtą aplink separatistų bastionus Rytų Ukrainoje, bet jo nesustabdė.

Susitikęs su B.Obama P.Porošenka pavaizduos Rusiją kaip pasaulinę grėsmę, vildamasis laimėti „specialų statusą“ NATO bloke, kuriuo būtų užtikrintas jo šalies saugumas.

Vis dėlto ant B.Obamos užgriuvo pernelyg daug krizių vienu metu, kad JAV įsitrauktų į karinį susupriešinimą su branduolinį ginklą turinčia Rusija dėl šalies, kuri, nors Amerika jai prijaučia, nėra jos strateginių interesų dalis.

„Mes neįsitrauksime į karinį žygį Ukrainoje“, – sakė B.Obama JAV televizijai kelios dienos po to, kai Rusija kovo mėnesį baigė aneksuoti nuo Ukrainos atplėštą Krymą.