Įmonių sąraše – garsioji O. Zasiadko šachta, dujų transportavimo sistema, Starobeševės šiluminė elektrinė, autobusų stotys, turgavietės ir prekybos tinklo ATB prekybos centrai.

Nacionalizuodama įmones, DLR mėgina išspręsti kas mėnesį kylančias finansines problemas.

Vien liepos mėnesį DLR planuoja išmokėti pensijas ir išmokas už 2,65 mlrd. rublių, rašo leidinys RBC, pristatydamas savo atliktą nepripažintųjų Rytų Ukrainos „respublikų“ ekonomikos tyrimą.

Šiandien separatistų kontroliuojamoje Donbaso teritorijoje gyvena 2-2,5 mln. žmonių, iš kurių apie 1 mln. žmonių – pensininkai ir socialiai neapsaugoti asmenys.

Iki prasidedant kariniams veiksmams Ukrainos Donecko ir Luhansko srityse gyveno apie 6,5 mln. žmonių. Turtingiausi ir labiausiai kvalifikuoti gyventojai išvyko, rašo vieno iš Rusijos strateginių tyrimų instituto (RSTI), kuris ruošia Rusijos vyriausybei situacijos Donbase analizę, pranešimų autoriai.

Lapkričio mėnesį Ukraina paskelbė nepripažintųjų „respublikų“ ekonominę ir transporto blokadą. Pensijos mokamos tik tiems gyventojams, kurie persikėlė į Ukrainos kontroliuojamą teritoriją.

RBC vertinimu, abi pasiskelbusiosios „respublikos“ nuo lapkričio iki kovo mėnesio socialinėms išmokoms turėjo skirti apie 1,9 mlrd. grivinų (3,8 mlrd. rublių, vadovaujantis valiutų kursui, kurį patvirtino DLR).

Bet jau kovo pabaigoje pasiskelbusiųjų „respublikų“ vadovai vienu metu pasirašė įsakymą dėl pensijų, kurių dydis siekia iki karo buvusį lygį, išmokėjimo.

Šias pensijas gyventojai gavo ne grivinomis, o rubliais, pagal kursą 1:2 (1 Ukrainos grivina = 2 Rusijos rubliai).

Nuo gegužės pabaigos abi „respublikos“ ėmė mokėti dar ir išmokas įvairioms gyventojų grupėms, nuo neįgaliųjų iki nėščių moterų. Pavyzdžiui, LLR pensijoms planavo išleisti 1,7 mlrd. rublių.

Abiejų teritorijų vyriausybės atsisakė atskleisti RBC tikslų pinigų, patenkančių į pasiskelbusiųjų „respublikų“ biudžetą, skaičių, tik pažymėjo, kad kiekvieną mėnesį sumos auga.

Kaip renkami verslo mokesčiai

Anot aukšto rango Rusijos pareigūno, pagrindinės DLR ir LLR ekonomikos įplaukos gaunamos iš stambaus verslo. Nenutrūkstama prekyba užtikrinama lobistinėmis Kijeve likusių įmonių savininkų, kurių dauguma buvo išrinkti į Aukščiausiąją Radą, pastangomis.

Praktika rodo, kad dauguma įmonių, kurios priklauso stambiems ir Ukrainos, ir Rusijos verslininkams, ir kurios nebuvo uždarytos mūšių metu, iš tiesų investuoja į Donbaso ekonomiką.

Tačiau didžioji dauguma stambių verslininkų apsiriboja atlyginimų išmokėjimu darbuotojams ir humanitarine pagalba, ir tik keli oligarchai moka mokesčius į DLR bei LLR biudžetą, reiškia, jų pinigų negali pakakti socialinėms išmokoms.

„DLR bijo stipriai spausti Achmetovą ir kitas stambias įmones, bet vidutinio masto verslą dažnai engia, grasindama įmonių direktoriams „rūsiu“, jei jie nepradės mokėti mokesčių respublikai“, – aiškina „respublikos“ vadovybei artimas šaltinis.

„Luhansko liaudies respublikoje“ sustabdyta praktiškai visų stambių įmonių veikla. Pats moderniausias Rytų Europoje Alčevsko metalurgijos kombinatas ir kokso gamykla (priklauso grupei „Industrinė Donbaso sąjunga“, kurią kontroliuoja rusų investuotojai) buvo sustabdyti 2014 metų rugpjūtį.

Didžiausios LLR sostinės įmonės – „Luhanskteplovoz“ (įeina į rusų „Transmašholding“ sudėtį) – veikla sustabdyta 2015 metų vasario mėnesį dėl problemų su variklių tiekimu iš Vokietijos ir JAV.

Kaip dirba Donbaso aprūpinimo Rusijos komisija

Oficialiai Rusija teikia pagalbą Donbasui tiekdama produktus ir būtinas priemones kaip humanitarinę pagalbą. Tačiau neoficiali pagalba ir dalyvavimas ekonominiame DLR ir LLR gyvenime peržengia humanitarinių operacijų ribas, rašo leidinys.

Nuo 2014 metų gruodžio mėnesio už Donbasą atsakinga Tarpžinybinė komisija dėl humanitarinės pagalbos teikimo nukentėjusiosioms Rytų Ukrainos Donecko ir Luhansko sritims. Komisijai vadovauja ekonominės plėtros ministro pavaduotojas Sergejus Nazarovas.

Leidinio duomenimis, pavasarį S. Nazarovas surengė Pietinės Rusijos federalinės apygardos verslininkų susitikimą su DLR ir LLR atstovais, kuriame aptarė Rusijos legalios užsienio ekonominės veiklos scenarijus su pasiskelbusiųjų „respublikų“ įmonėmis.

Netrukus DLR pripažino Pietų Osetija. Šis pripažinimas padės nepripažintosioms „respublikoms“ užmegzti finansinius santykius su išoriniu pasauliu.

DLR respublikinis bankas atidarė sąskaitas Nacionaliniame Pietų Osetijos banke. Šią „respubliką“ pripažino Rusija, Venesuela, Nikaragva ir Nauru valstybė. Nacionalinis Pietų Osetijos bankas turi sąskaitą „Maskvos banke“, per kurį gali pervesti DLR lėšas į Rusiją ir toliau į kitas šalis, leidiniui paaiškino vienas iš DLR Finansų ministerijos darbuotojų.

RBC šaltinis Rusijos vyriausybėje patvirtino, kad gegužės mėnesio viduryje „Maskvos banko“ atstovai susitiko su S. Nazarovu.

Rusijos vyriausybinės įstaigos kontroliuoja ir kitas nepripažintųjų teritorijų ekonominio gyvenimo sferas.

Didelė dalis į pasiskelbusiąsias „respublikas“ tiekiamos produkcijos ir jų produkcijos išvežimas vykdomas neformaliai, derinant susitarimus taip pat dalyvauja Rusijos vyriausybė.

Rusų verslininkai dalyvauja operacijose dėl LLR ir DLR šachtose iškastos anglies eksporto. ESBO misijos stebėtojai, esantys „Gukovo“ ir „Donecko“ (Rostovo sritis) kontrolės punktuose, savo ataskaitose fiksuoja, kad nuo 2014 metų spalio mėnesio į Rusijos teritoriją sunkvežimiais išvežama anglis.

Gegužės viduryje LLR pasienio tarnybos vadovas Andrejus Karpakas pareiškė, kad iš LLR į Rusiją kasdien išgabenama apie 3 tūkst. tonų anglies.

Dujos ir elektra – skolon iš Rusijos

Vasario mėnesį „Naftogaz Ukrainy“ užsuko dujotiekio sklendes Donbasui. Kad užkirstų kelią dujų blokadai, į DLR ir LLR kontroliuojamas teritorijas „Gazprom“ pradėjo tiekti kurą per dujų matavimo stotis „Prochorovka“ (Rostovo srities ir LLR siena) ir „Platovo“ (Rostovo srities ir DLR siena).

Nuo balandžio 21 dienos kompanija į Donbasą pristatė 555 mln. kubinių metrų dujų už 174,2 mln. dolerių (apytikriai 155,26 mln. EUR). Kaip anksčiau sakė „Gazprom“ vadovas Aleksejus Milleris, koncernas vadovaujasi tuo, kad šią sutartį – DLR ir LLR yra Ukrainos sudėtyje – turi finansuoti sutarties turėtojas.

Į skolą Rusijai dirba ir elektros energetikai. Vienintelis elektros energijos šaltinis LLR – iš Rusijos einanti 500 kW aukštos įtampos elektros perdavimo linija „Pobeda-Šahty“, kuri buvo pastatyta šeštajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje.

Dabar per šią liniją „Luhansko liaudies respublika“ kiekvieną parą gauna 600 MW elektros energijos. Elektros energijos tiekimas Ukrainai vykdomas pagal sutartį taro Rusijos „Inter RAO“ ir „Ukrinterenergo“ nuo 2014 metų gruodžio mėnesio. Taip pat ši sutartis numato Ukrainos elektros energijos tiekimą Krymui.