22 metų M. Amini prieš metus buvo sulaikyta liūdnai pagarsėjusios šalies moralės policijos, nes tariamai pažeidė griežtą islamo aprangos kodą.

Neaiškiomis aplinkybėmis ji pateko į komą ir mirė 2022 m. rugsėjo 16 di. Jos mirtis visoje šalyje sukėlė didelio masto protestus.

M. Amini tėvas buvo laikinai sulaikytas ir tardomas Revoliucijos gvardijos korpuso (IRGC) padalinių jos gimtajame mieste Sagese, šeštadienį pranešė kelios kurdų žmogaus teisių grupės.

Irano pareigūnai nepatvirtino jo suėmimo

Naujienų agentūra „Tasnim”, laikoma Irano revoliucinės gvardijos ruporu, pranešė, kad kurdų gyvenamose srityse buvo suimta keletas žmonių.

Keli žmonės ankstų rytą buvo sulaikyti už tai, kad fotografavo ir filmavo parduotuves, pranešė „Tasnim”, taip mėgindami „sukurti nesaugumą“.

M. Amini mirtis sukėlė pasipiktinimą visoje šalyje ir suvienijo protesto judėjimą, reikalaujantį, kad Irano religinė vadovybė suteiktų moterims lygias teises ir panaikintų represinę politiką.

Šūkis „Moteris, gyvenimas, laisvė“ išpopuliarėjo, ypač tarp jaunosios Irano kartos atstovų. Tačiau saugumo pajėgos žiauriai numalšino protestus, kurie kelis mėnesius buvo paralyžiavę šalį

Artėjant M. Amini mirties metinėms nebuvo raginama rengti protestų, baiminantis, kad saugumo pajėgos vėl panaudos smurtą.

Šiai sukakčiai paminėti visame pasaulyje planuojami mitingai ir demonstracijos.

Vokietijoje tūkstančiai žmonių dalyvavo solidarumo demonstracijoje Berlyne, Hamburge, Frankfurte ir kituose miestuose.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją