Hindi kalba leidžiamo dienraščio „Hindustant“ vietos biuro vadovas Rajdeo Ranjanas penktadienio vakarą Biharo valstijoje buvo nužudytais penkiais nežinomų užpuolikų šūviais, kai jis važiavo motociklu .

„Į jį šauta iš labai arti. Nuvežėme į ligoninė, kur praėjusį vakarą buvo konstatuota, kad jis atvežtas negyvas“, – Sivano rajono policijos viršininkas Saurabhas Kumaras Sahas telefonu sakė naujienų agentūrai AFP.

Pasak S. K. Saho, policija dar nenustatė šio išpuolio motyvų, bet du žmonės sulaikyti, ketinant apklausti.

„Esame labiau sutelkę dėmesį į profesinę pusę, nes jis galbūt kažką parašė apie tam tikrus žmones, ir tai galėjo nulemti“ šį nužudymą, aiškino policijos pareigūnas.

Televizijos reportaže rodyti kaimo gyventojai, renkantys malkas R. Ranjano kremacijos laužui, kai jo artimieji ir moterys sėdėjo ant žemės raudodami, susiėmę rankomis galvas.

Kiek anksčiau, ketvirtadienio vakarą nežinomi užpuolikai nušovė televizijos žurnalistą Akhileshą Pratapą Singhą, kai šis važiavo namo motociklu neramioje Džarkando valstijoje, kuri ribojasi su Biharu, nurodė vietos žiniasklaida.

„Dar neturime įvykio liudininkų. Tačiau įtariame, kad užpuolikai taip pat važiavo motociklu“, – dienraštis „The Indian Express“ citavo aukšto rango valstijos policijos pareigūną Upendrą Prasadą.

„Kol kas nežinoma, ar šiam žurnalistui kas nors buvo grasinęs“, – pridūrė jis.

A.P. Singho artimieji ir šalininkai penktadienį surengė protestą, blokuodami gatves ir reikalaudami kompensacijų, taip pat ryžtingų policijos veiksmų prieš žudikus.

2015 metais Indijoje pagal nužudytų žurnalistų skaičių padėtis buvo blogiausia Azijoje, skelbia Paryžiuje įsikūrusi nevyriausybinė organizacija „Žurnalistai be sienų“ (RSF).

Be to, pagal RSF žiniasklaidos laisvės indeksą Indija užima tik 133 vietą tarp 180 tirtų šalių.

Žurnalistai didžiausioje pasaulyje demokratinėje valstybėje dažnai yra persekiojami ir bauginami policijos, biurokratų bei nusikaltėlių gaujų. Daug reporterių dirba itin nepalankiomis sąlygomis šalyje išsibarsčiusiuose konfliktų židiniuose.

Spalį motociklu važiavę užpuolikai nušovė televizijos žurnalistą šiaurinėje Utar Pradešo valstijoje, kai jis grįžo namo iš turgaus.

Pernai birželį Utar Pradeše vienas laisvai samdomas žurnalistas buvo aplietas benzinu ir sudegintas gyvas.