Teigiama, kad šiame dokumente pateiktas konfliktų Ukrainoje, Krymo užėmimo ir rytinių Ukrainos sričių prijungimo prie Rusijos scenarijus.

Vyriausiasis „Novaja gazeta“ redaktorius Dmitrijus Muratovas patikino, kad šis dokumentas dar nėra niekur publikuotas ir informavo, kad jis bus paviešintas ateinančią savaitę.

Vis dėlto kalbėdamas „Echo Moskvi“ radijo eteryje jis pateikė šokiruojančių citatų iš šio dokumento.

Anot D. Muratovo, prie konflikto Ukrainoje rengimo prisidėjo rusų oligarchui Konstantinui Malofejevui artimi asmenys, rašo tsn.ua.

K. Malofejevą Ukrainos teisėsaugininkai įtaria suformavus ginkluotas grupuotes Donbase. Žurnalisto manymu, asmenys iš šio verslininko aplinkos pateikė parengtą dokumentą Kremliui.

Dmitrijus Muratovas
„Tai dokumentas, kurį, kaip manoma, parengė asmenų grupė, kuriai, kaip manoma, priklauso ir gerai žinomas oligarchas, „AFK Sistema“ artimas asmuo, įkūręs didžiulį fondą. Kalbu apie oligarchą Konstantiną Malofejevą. Kai kas iš jo aplinkos, manau, asmenys, turintys prieigą prie prezidento administracijos, Kremliaus, ten nunešė galimų įvykių scenarijų“, – sakė D. Muratovas.

Jis patikslino, kad šis scenarijus buvo surašytas dar prieš buvusio Ukrainos prezidento Viktoro Janukovyčiaus nuvertimą.

„Janukovyčius – žmogus be didesnių moralinių ir valios savybių. Jis bijo atiduoti prezidento postą, tačiau tuo pačiu yra pasirengęs iškeisti jėgos struktūras į prezidento posto išsaugojimo ir savo neliečiamumo garantijas“, – dokumentą citavo D. Muratovas.

Taip pat šiame dokumente teigiama, kad Rusija privalo įsikišti į įvykius Ukrainos teritorijoje, nes Rusija rizikuoja netekti ne tik Ukrainos rinkos, kurioje realizuoja energijos išteklius, tačiau taip pat ir netiesioginio Ukrainos dujų transportavimo sistemos kontroliavimo, o tai jau kelia daug didesnį pavojų.

Jei tai atsitiktų, būtų smogta dujų milžinei „Gazprom“ Centrinėje ir Pietų Europoje, o Rusijos ekonomikai tai reikštų didelius nuostolius.

Maža to, pagal šį scenarijų siūloma inicijuoti Rytų Ukrainos prijungimą prie Rusijos, o tai visų pirma paliestų Krymą ir Charkovo sritį.

„Dabartiniai įvykiai Kijeve įtikinamai rodo, kad Janukovyčiaus buvimas valdžioje gali pasibaigti bet kurią akimirką. Tokiomis aplinkybėmis būtų teisinga pasinaudoti skirtingų šalies regionų siekiais, vienokia ar kitokia forma inicijuoti šalies rytinių sričių prijungimą. Dominuojančiais regionais tolimesniam pastangų dėjimui turėtų tapti Krymas ir Charkovo sritis“, – teigiama dokumente, kurį cituoja rusų žurnalistas D. Muratovas.

Konstantinas Malofejevas
Pagal šį scenarijų Krymo užėmimui siūloma parengti viešųjų ryšių strategiją, kurioje būtų akcentuojama „atitinkamų Rusijos veiksmų būtinybė Rytų ir Pietų Ukrainoje“.

Šiam tikslui pasiekti siūloma įpiršti žmonėms Ukrainos federalizacijos, rytinių sričių prijungimo prie Muitų sąjungos ir Rusijos Federacijos idėjas.

„Pirma, federalizacijos ar net konfederacijos reikalavimas kaip garantija, apsaugosianti šiuos regionus nuo provakarietiškų ir nacionalistinių jėgų įsikišimo į vidinius šalies reikalus. Toliau – nepriklausomas nuo Kijevo rytinių ir pietrytinių sričių įstojimas regioniniu lygmeniu į Muitų sąjungą. Dar toliau – suverenumas ir prijungimas prie Rusijos – vienintelio stabilaus ekonominio vystymosi ir socialinio stabilumo garanto“, – dar nepaviešinto dokumento ištrauką pateikia žurnalistas.

D. Muratovo manymu, šis dokumentas buvo parengtas dar V. Janukovyčiaus prezidentavimo laikais, apie 2014 m. vasario 4–15 d.

Taip pat D. Muratovas priminė, kad su konflikto Ukrainos scenarijumi susijęs oligarchas K. Malofejevas glaudžiai susijęs su Donbaso separatistų vadeivomis.

„Strelkovas dirbo jo saugumo tarnyboje, taip vadinamosios Donecko liaudies respublikos „vyriausybės“ vadovas Aleksandras Borodajus taip pat jam dirbo“, – patikino jis.