Maskva Kijevui grasina užverti savo rinkos duris, skelbia naujienų agentūra „Reuters“, remdamasi Rusijos lyderio laišku.

Agentūros žurnalistai matė laišką, kurį rugsėjo 17 dieną Petro Porošenkai parašė Rusijos prezidentas, praneša portalas RBK.

„Mes ir toliau manome, kad Asociacijos sutarties pakeitimai, kuriuose būtų atsižvelgta į visas grėsmes Rusijos ir Ukrainos ekonominiams ryšiais ir Rusijos ūkiui iš esmės, leistų išsaugoti dabartinį Maskvos ir Kijevo ekonominį bendradarbiavimą“, – „Reuters“ cituoja ištraukas iš V. Putino laiško.

Rusijos prezidentas perspėja, kad net ir įstatymų pakeitimai, įgyvendinti rengiantis Asociacijos sutarties dėl Ukrainos narystės ES įsigaliojimui, paskatins skubų Maskvos atsaką, tvirtina agentūra.

„Tokie Ukrainos įstatymų bazės pakeitimai, įskaitant realizacijos aktus, bus vertinami kaip susitarimo dėl Asociacijos sutarties atidėjimo pažeidimai ir paskatins skubias ir adekvačias Rusijos pusės atsakomąsias priemones“, - Rusijos prezidentą cituoja „Reuters“.

Ukrainai, kuri į Rusiją eksportuoja plieno gaminius, anglis, chemikalus ir grūdus, muitų tarifų padidinimas gresia 3 mlrd. eurų (10,36 mlrd. Lt) nuostoliu per metus, suskaičiavo Europos diplomatai.

Briuselis įsitikinęs, kad Rusija norėtų iš Ukrainos sutarties su ES išbraukti daugiau nei 2 tūkst. konkrečių produktų, turinčių bemuitę prieigą prie Europos Sąjungos rinkos, tokiu būdu ketvirčiu „sugriaudama“ susitarimą, skelbia „Reuters“.

Rusijos prezidento atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas RBK sakė, kad negali nei patvirtinti, nei paneigti minėtojo laiško fakto.

Rugsėjo 17 dieną Ukrainos ministrų kabinetas patvirtino veiksmų planą, skirtą įgyvendinti Asociacijos sutartį su ES.

Rugsėjo 12 dieną, vykstant trišalėms deryboms, kuriose dalyvavo Ukrainos, ES ir Rusijos atstovai, buvo susitarta dėl Ukrainos ir ES laisvosios prekybos susitarimo įsigaliojimo atidėjimo. Kaip teigia Ukrainos užsienio reikalų ministras Pavlas Klimkinas, šalių pasiektas susitarimas leido pasiekti „sudėtingo balanso, kuris suteiktų galimybių efektyviai funkcionuoti laisvosios prekybos su ES liberalizacijai“ ir suderinti šiuos liberalizacijos procesus su Nepriklausomų valstybių sandraugos (NVS) laisvosios prekybos zona.

Praeitą savaitę per plenarinį Investicijų forumo posėdį Sočyje Rusijos ministras pirmininkas Dmitrijus Medvedevas pasirašė dokumentą dėl muitų mokesčių pritaikyto produkcijai iš Ukrainos.

„Kalbame apie maisto produktus, lengvosios ir apdirbamosios pramonės produkciją bei kitas prekes“, - paaiškino Rusijos vyriausybės vadovas.

Minėtasis dokumentas kol kas neįsigaliojo, patikslino D. Medvedevas: muitų mokesčiai bus pradėti taikyti tik tuo atveju, jeigu Ukraina pradės taikyti Asociacijos sutarties su ES ekonominės dalies punktus anksčiau nei 2016 metų sausio 1 dieną.

V. Putinas nuostolius šalies ekonomikai dėl įstatymus pažeidžiančio reeksporto į Muitų sąjungos rinką įvertino 3 mlrd. dolerių (8,06 mlrd. Lt). Muitų sąjungos vadovų susitikime su Ukrainos prezidentu ir ES atstovais rugpjūčio 26 dieną Rusijos prezidentas pareiškė: „Taikiniais taps konkretūs mūsų pramonės sektoriai, žemės ūkis, sumenks augimas ir gyventojų užimtumas. Tokioje situacijoje Rusija, savaime suprantama, nesėdės rankų sudėjusi. Mes būsime priversti imtis atsakomųjų priemonių. (...) Būsime priversti atsisakyti importo iš Ukrainos. Būsime priversti Ukrainai pritaikyti standartinį prekybos režimą. Tokį patį, kuris galioja Rusijai ir ES“.