Kaip informuoja CNN, manoma, kad šiemet stipriausia audra priartės prie kranto šeštadienį vakare arba sekmadienį ryte per Rytų Samaro provinciją į Šiaurės Samaro teritoriją. Tokias prognozes pateikė Filipinų atmosferos, geofizikos ir astronomijos administracija (PAGASA).

Vėjo stiprumas – 54 metrai per sekundę, kai kur vėjo gūsiai siekia 64 metrus per sekundę.

Milijonai žmonių stengiasi pasitraukti taifūnui iš kelio arba keliasi į viešbučius, aukštesnes vietoves, kad būtų toliau nuo pakrantės.

Keliose provincijose paskelbtas audros pavojus, įspėjama, jog vėjai gali nuplėšti stogus, nutraukti elektros laidus ir apgriauti pastatus. Žemose vietovėse gyvenantys filipiniečiai įspėti dėl potvynių ir nuošliaužų grėsmės.

Ruošiasi blogiausiam

Dabartinėmis prognozėmis, audra praūš šiauriniu Taklobano pakraščiu, tačiau gyventojai nenori rizikuoti. Jie stipriai nukentėjo pernai lapkritį – tada siaučiant taifūnui „Haiyan“ žuvo daugiau nei 6000 žmonių, buvo sugriauta daugybė namų, gatvėse stovėjo laivai, visur stūksojo nuolaužų krūvos.

Takobano meras Alfredas Romualdezas sakė, kad po taifūno „Haiyano“ pernai jie pasimokė ir šiemet yra geriau pasiruošę. Jo teigimu, žmonės šiemet paiso įspėjimų apie audros grėsmę ir išvyksta iš miesto.

Manoma, kad šiemet taifūnas „Hagupit“ (vietinių vadinamas taifūnu „Ruby“) praūš pakrante į šiaurę, Legazpio miesto link.

Penktadienį meras Noelis Rosalas teigė, jog bus evakuota apie 75 000 žmonių. „Yra grėsmė, kad apie valandą pliaups labai stiprus lietus, šiuo metu esu labai, labai sunerimęs“, – sakė jis.

Prognozuojama, kad priartėjusi prie kranto audra judės per salą į šiaurės vakarus, per sostinės Manilos pietinę dalį. PAGASA prognozėmis, audra paliks šalį trečiadienį.

„Hagupit“ filipinų kalba reiškia „botagas“.

Baiminamasi audros padarinių

Valdžia jaudinasi ne tik dėl taifūno, bet ir dėl stipraus vėjo, galimo potvynio ir didžiulių bangų padarinių.

PAGASA įspėjo dėl gausių kritulių – nuo 7,5 iki 20 milimetrų per valandą. Taip pat įspėjama, kad bangos aukštis gali siekti 5 metrus.

Atšaukta apie 80 vietinių skrydžių.

Baigiantis savaitei buvo uždarytos mokyklos, valstybinės ir kitos įstaigos, kad žmonės galėtų pasiruošti. Valstybinės agentūros sukaupė tūkstančius konservuoto maisto paketų atsargai, jei pritrūktų maisto.

Parduotuvių savininkai apkalė langus lentomis, žvejai ištraukė valtis į sausumą.

Daugelis filipiniečių rašo įspėjimus socialiniuose tinklalapiuose, ragina vieni kitus būti pasiruošus ir melstis už šalį.

„Tikėkis geriausio, ruoškis blogiausiam“, – buvo parašyta „Twitter“.