Bendrame Manilos ir Vašingtono pareiškime sakoma, kad šalys susitarė įtraukti keturias naujas vietas į 2014 m. sustiprinto bendradarbiavimo gynybos srityje susitarimą (EDCA), leidžiantį JAV kariams rotuoti penkiose Filipinų karinėse bazėse.

„EDCA išplėtimas padarys mūsų aljansą stipresnį ir atsparesnį bei paspartins mūsų bendrų karinių pajėgumų modernizavimą“, – sakoma pareiškime. Tai padės greičiau suteikti humanitarinę pagalbą ir reaguoti į nelaimes, susijusias su klimato kaita ir kitais bendrais iššūkiais, priduriama jame.

Per susitikimą su Filipinų prezidentu Ferdinandu Marcosu jaunesniuoju ir kitais aukščiausiais vyriausybės pareigūnais L. Austinas pabrėžė, kad JAV ir Filipinų ryšiai išlieka tvirti, o jo ir prezidento Joe Bideno tikslas yra juos stiprinti „visais įmanomais būdais“. JAV valstybės sekretorius sakė, kad Filipinai yra svarbi sąjungininkė, todėl „ir toliau dirbsime (...) kurdami ir modernizuodami jūsų pajėgumus“.

Filipinai ir JAV nuo seno yra sąjungininkės, sudariusios sutartį gynybos srityje, tačiau vadovaujant buvusiam prezidentui Rodrigo Duterte diplomatiniai santykiai pablogėjo dėl įtariamų žmogaus teisių pažeidimų ir glaudžių ryšių su Kinija. 2022 m. išrinktas F. Marcosas jaunesnysis stengiasi juos atkurti. Ketvirtadienį Filipinų prezidentas pakartojo įsitikinimą, kad Filipinų ir Azijos bei Ramiojo vandenyno regiono ateitis „visada bus siejama su JAV“.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją