Po penkis mėnesius trukusios pertraukos derybos dėl Bendruoju visapusišku veiksmų planu (Joint Comprehensive Plan of Action, JCPOA) vadinamos sutarties išsaugojimo Vienoje atsinaujino lapkričio 29 dieną.

Šiuo 2015 metų susitarimu siekiama neleisti Iranui pasigaminti atominę bombą. Pats Teheranas teigia, kad tokio tikslo niekada neturėjo ir kad jo branduolinė programa skirta patenkinti civilinius energijos poreikius.

Pagal susitarimą Iranas įsipareigojo smarkiai apriboti savo branduolinę programą mainais į kai kurių jam taikomų ekonominių sankcijų atšaukimą.

Dabartiniame derybų raunde dalyvauja diplomatai iš Irano, Jungtinės Karalystės, Kinijos, Prancūzijos, Vokietijos ir Rusijos. Jungtinės Valstijos dialoge dalyvauja netiesiogiai.

„Kalbėjomės daug valandų, visos delegacijos spaudė Iraną elgtis protingai“, – sakė JK, Prancūzijos ir Vokietijos atstovai.

„Kol kas mums vis dar nesiseka pradėti tikrų derybų, – nurodė jie. – Gaištame brangų laiką svarstydami naujas Irano pozicijas, neatitinkančias JCPOA arba peržengiančias jo nustatytas ribas.“

Šis susitarimas pakibo ant plauko, kai 2018-aisiais iš jo vienašališkai pasitraukė tuometinis JAV prezidentas Donaldas Trumpas ir Vašingtonas grąžino sankcijas šiitiškai respublikai.

Reaguodamas Teheranas palaipsniui liovėsi vykdyti kai kuriuos savo įsipareigojimus pagal JCPOA.

Pastaraisiais mėnesiais Iranas padidino urano sodrinimą iki beprecedenčio lygio ir apribojo Tarptautinės atominės energijos agentūros (TATENA), kuriai pavesta stebėti šiitiškos respublikos branduolinius objektus, inspektorių veiklą šalyje.

Dabartinis JAV lyderis Joe Bidenas davė suprasti norįs sugrįžti į JCPOA.

Teheranas siekia, kad Vašingtonas atšauktų virtinę sankcijų, ir taip pat reikalauja garantijų.

Iranas įžvelgia pažangą

Sekmadienį Irano vyriausiasis derybininkas Ali Bagheri pranešė apie pažangą rengiant darbotvarkę.

„Abi pusės jau susitarė dėl klausimų, kurie turėtų būti įtraukti į darbotvarkę“, – sakė A. Bagheri Irano valstybinei naujienų agentūrai IRNA.

„Tai teigiamas ir svarbus postūmis, nes iš pradžių šalys net negalėjo susitarti, kurie klausimai yra svarstytini“, – pridūrė diplomatas.

Iraniečių pareigūnai tvirtina esantys pasirengę rimtoms deryboms. Tačiau Vakarų valstybės kaltina Teheraną, kad šis atsitraukė nuo anksčiau šiais metais deklaruotos pozicijos.

Praėjusią savaitę J. Bidenas įspėjo, kad Jungtinės Valstijos ruošia „papildomas priemones“ Irano atžvilgiu, augant susirūpinimui, kad derybos Vienoje žlugs.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją