„Buvo priimtas sprendimas pradėti derybas dėl 17-ojo skyriaus. Jei Dievas duos, derybos dėl 17-ojo skyriaus Briuselyje prasidės gruodžio 14 ar 15 dieną“, – sakė Volkanas Bozkiras, kalbėdamas apie stojimo į ES derybų proceso 17-ąjį skyrių, susijusį su ekonomikos ir valiutos reikalais.

Sekmadienį 28 ES narių lyderiai dalyvaus ypatingame susitikime su Turkija, kur bus siekiama pagerinti šalių tarpusavio santykius ir išspręsti nesibaigiančią migrantų krizę.

Pirmą kartą Turkija ES nare tapti norėjo dar 1987 m., tačiau nuo to laiko šalis beveik nepajudėjo į priekį. Prie to prisidėjo problemos su pagrindinėmis žmogaus laisvėmis ir situacija Kipre.

Šalys, stojančios į ES, turi sėkmingai baigti derybas dėl 35 skyrių, tačiau Turkijai pavyko susidoroti tik su vienu, o iš naujo vesti derybas sutikta dėl 13 skyrių.

V. Bozkiras teigia, kad ES ir Turkija pradės dirbti išvien, kad užtikrintų derybų atnaujinimą dėl dar penkių ar šešių skyrių iki 2016 m.

ES lyderiai susiduria su didžiausia pabėgėlių krize nuo Antrojo pasaulinio karo ir siekia užsitikrinti Ankaros pagalbą.

Už pagalbą Turkija iš ES tikisi 3 milijardų eurų metinės finansinės paramos ir leidimo Turkijos piliečiams į ES šalis keliauti be vizų. Šalis taip pat tikisi, kad jos paraiška dėl narystės ES bus iš naujo apsvarstyta.