„Mes vienbalsiai pritarėme (pareiškimui), tai geras ir bendras pagrindas mūsų bendrai pozicijai ir mūsų angažavimuisi regione“, - sakė ES užsienio politikos vadovė Federica Mogherini po užsienio reikalų ministrų susitikimo Briuselyje.

Ir Izraelis, ir palestiniečių vadovybė santūriai pasveikino šį Bendrijos diplomatijos vadovų žingsnį.

Priimtame dokumente reiškiamas gilus ES susirūpinimas dėl tebesitęsiančio smurto ir abi konflikto šalys raginamos prisiimti atsakomybę už savo veiksmus.

„ES griežtai smerkia teroristines atakas ir visų šalių smurtą bet kokiomis aplinkybėmis, įskaitant vaikų mirtį“, - sakoma pareiškime.

„ES neabejoja, kad tik atkūrus politinį horizontą ir atnaujinus dialogą gali būti sustabdytas smurtas“, - priduriama jame.

28 valstybių Bendrija pakartojo savo įsipareigojimą palaikyti dviejų valstybių sprendinį ir pažymėjo, kad atidžiai stebės pokyčius vietoje, galinčius pakenkti tam sprendiniui.

Prognozuota, kad šis pareiškimas bus patvirtintas be diskusijų, tačiau savaitgalį tarp ES narių išryškėjo nuomonių skirtumai, ypač dėl Bendrijos sprendimo specialiai ženklinti žydų nausėdijose okupuotose teritorijose pagamintus produktus pasekmių.

Prancūzijos Europos reikalų valstybės sekretorius Harlemas Desiras, susitikime pakeitęs užsienio reikalų ministrą Laurent'ą Fabiusą sakė, jog kai kurios valstybės narės, tarp jų Graikija, norėjo pakeitimų tekste, nes manė, kad jis yra per daug kritiškas Izraelio atžvilgiu.

Vienas ES diplomatas naujienų agentūrai AFP sakė: „Tekstas buvo kiek sušvelnintas, tačiau jo turinys labai artimas pirminiam variantui“.

„Graikija matė tam tikrų problemų, ir ji gavo beveik viską, ko norėjo; ji manė, kad per daug akcentuojamas žydų naujakurių smurtas“, - sakė šaltinis.

Kai praėjusių metų pabaigoje ES paskelbė sprendimą dėl specialaus žydų nausėdijose pagamintų produktų ženklinimo, Izraelis į jį reagavo labai griežtai, pareiškęs, kad tai priešiškas žingsnis, panašus į boikoto paskelbimą.

Reaguodamas į jį, Izraelio vyriausybės vadovas Benjaminas Netanyahu suspendavo diplomatinius kontaktus su ES dėl Artimųjų Rytų taikos proceso, kuris nuo 2014 metų birželio yra aklavietėje.

Izraelio užsienio reikalų ministerija nurodė, kad B.Netanyahu ir ministerijos pastangų dėka ES ministrai „sušvelnino“ savo pareiškimą.

Tačiau ji pažymėjo, kad Bendrija vis dar taiko „dvigubus standartus“, nekreipdama dėmesio į palestiniečių atsakomybę dėl taikos proceso patekimo į aklavietę ir jų vykdomą smurto kurstymą.

Palestiniečių vyriausiasis derybininkas Saebas Erekatas savo ruožtu sakė, kad ministrų priimtas pareiškimas yra „žingsnis pirmyn į atskaitomybę“, tačiau ES turėtų „imtis neatidėliotinų žingsnių, tokių, kaip nausėdijose pagamintų produktų uždraudimas“.

Savaitgalį laikraštis „Haaretz“ pranešė, kad Izraelio vyriausybė mėgina sutrukdyti ES užsienio reikalų ministrams pritarti pareiškimo tekstui, kuriame būtų aiškiai atskirti Izraelis ir nausėdijos okupuotose teritorijose, nes tokiu būdu joms iškiltų grėsmė sulaukti sankcijų.

Pirmadienį priimtame pareiškime užsienio reikalų ministrai pakartojo ES poziciją, kad „pagal tarptautinę teisę nausėdijos yra nelegalios“, yra kliūtis taikai ir kelia grėsmę dviejų valstybių sprendinio įgyvendinimui.