Balandžio 24 d. rodytoje laidoje D. Kiseliovas žiūrovams demonstravo SS divizijos Antrojo pasaulinio karo laikų pažymėjimą, neva išduotą lauko žandarmerijos hauptšturmfiureriui Romanui Kolijai. Kaip rašo newsru.com, laidos autorius ir vedėjas dar ir patikino, kad tokių dokumentų internete galima rasti daug, ir iškilmingai pabrėžė, kad „į rankas paėmus tokį dokumentą viskas ima atrodyti visai kitaip“.

Jis detaliai papasakojo apie šį dokumentą pranešdamas, kad pažymėjime nurodomas karinis laipsnis apytiksliai prilygsta kapitonui, o ant jo esanti nuotrauka sutvirtinta reljefiniu štampu su per vidurį esančiu metaliniu erelio ir svastikos spaudu. Taip pat jis teigė, kad ant šio pažymėjimo uždėtas parašas rašalu, nurodytas pažymėjimo numeris, kraujo grupė, dujokaukės dydis ir vadų parašai.

Laidos vedėjas tada pasakojo, kad šiam „esesininkui“ buvo sakoma, kad jis kovoja už Ukrainą, jis buvo apgautas, nes Hitleris Ukrainai buvo numatęs visiškai kitokį likimą. D. Kiseliovas laidos žiūrovams teigė, kad Hitlerį Ukraina domino tik kaip rezervuaras, reikalingas Vokietijai tiek pat, kiek ir kitiems kolonizatoriams reikalingos jų kolonijos.

„Dabar būtų sakoma, kad šimtininkas buvo banaliai apgautas, jis manė, kad kovoja dėl vieno, o daryti teko ką kita, jo buvo prašoma žudyti ir esant būtinybei mirti pačiam, bet Hitlerio planuose savarankiškos Ukrainos nebuvo – ukrainiečiais fiureris naudojosi savo nuožiūra“, – autorinėje laidoje teigė D. Kiseliovas pabrėždamas, kad šios apgavystės pripažinimas reikštų nuvertinimą tų, kurie Ukrainoje šiandien laikomi herojais ir kuriems statomi paminklai, o tai reikštų taip pat ir Maidano nuvertinimą, pripažinimą, kad buvo bėgama paskui svetimą vežimą, ir dėl šios priežasties žmonės pasiklydo ir pasimetė“, – tikino jis.

Pažymėjimas – visiška klastotė

Įdomiausia SS šimtininko pažymėjime D. Kiseliovui pasirodė Adolfo Hitlerio citata vokiečių ir ukrainiečių kalbomis: „Rusiją nugalėsime tada, kai ukrainiečiai ir baltarusiai patikės, kad jie nėra rusai“.

„Esu toli nuo urvinio antiamerikanizmo, tačiau tai, kaip JAV elgiasi su Ukraina dabar, absoliučiai sutampa su Hitlerio taikytais principais: kiršina su Rusija ir spjauna į ukrainiečių nacionalizmą“, – reziumavo D. Kiseliovas.

Vėliau paaiškėjo, kad būtent ši citata ir sukėlė žiūrovams abejonių – labai jau nevokiškai ji skambėjo. Tinklaraštininkas Nikolajus Klimeniukas D. Kiseliovo pateiktą citatą, kuri neva minima šiame pažymėjime, įkėlė į internetinę vertimo programą ir suprato, kad tai – pažodinis vertimas į vokiečių kalbą.

Rusų žurnalistas Georgijus Andronikovas savo ruožtu išsiaiškino, kad ant pažymėjimo esančioje nuotraukoje – SS oberšturmbanfiureris Walteris Schmidtas, išgyvenęs karą ir miręs 2000 m. Ištyręs dokumentus žurnalistas nustatė, kad, kaip ir buvo galima tikėtis, Hitleris šios frazės niekada nė nebuvo pasakęs.

Kaip feisbuke rašo G. Andronikovas, visi šie pažymėjimai – tikrų tikriausia klastotė, o dėl jų itin didelio populiarumo tarp nacistinės šalies gerbėjų jie yra štampuojami dideliais kiekiais. „Tai daroma dar ir su klaidomis, kaip, pavyzdžiui, netikra fiurerio citata; šios klaidos paverčia juos iš nors kiek originalios istorinės kopijos į juokingą suvenyrą, skirtą kvaileliams ir juokus mėgstantiems asmenims“, – ironijos neslėpdamas tikino žurnalistas. „Kažkas atvežė tokį „dokumenčiuką“ D. Kiseliovui“, – rašo žurnalistas.

Ar dovaną jam įteikęs žmogus pasakė, kad tai yra klastotė? Ar D. Kiseliovas apie tai žinojo, kai teigė, kad tai yra tikra istorija, prie kurios iki šiol galima realiai prisiliesti? Štai tokius klausimus kelia G. Andronikovas.

„Bet kuriuo atveju pagrindinio valstybinio televizijos kanalo analitinės laidos vedėjas rimtu veidu ir patoso kupinu tonu pateikė išvadas ir apibendrinimus remdamasis niekinės vertės suvenyru, padirbtu pažymėjimu su netikra Hitlerio citata ir netikru portretu“, – piktinosi žurnalistas.

Už parodytą klastotę atsiprašyti nesiteikė

Tiesa, D. Kiseliovas pripažino, kad balandžio 24 d. laidos pagrindu tapo klastotė. „Dėmesingi žiūrovai pastebėjo pateiktame dokumente esančius netikslumus. Šie pažymėjimai, matyt, vieni iš tų, kurie patenka į šios šalies mylėtojų kolekcijas iš Europos blusturgių, tačiau prieš tai yra padirbami vietinių šio žanro meistrų“, – aiškino laidos vedėjas pabrėždamas, kad apsigauti liudija apie egzistuojančią paklausą.

Vis dėlto D. Kiseliovas nusprendė, kad atsiprašyti už pademonstruotą klastotę jis neturėtų, ir paaiškino, kad netikras pažymėjimas suteikė galimybę aptarti SS pajėgų vykdytus nusikaltimus ir „nusikalstamą prie SS pajėgų prisidėjusių ukrainiečių vaidmenį, kuriuo negali būti abejojama“.

Galiausiai D. Kiseliovas pasinaudojo dėl padirbto pažymėjimo susiklosčiusia situacija ir papasakojo apie Lvovo nacistų eiseną 73-ųjų SS ukrainiečių divizijos suformavimo metinių proga. „Šimtai jaunų žmonių, tapusių suklastotos istorijos aukomis, nešini plakatu, ant kurio – vokiečių karys su šalmu ant galvos, pasipuošę svastika šaukė: „Šlovė herojams!“, - pasakojo D. Kiseliovas.

Nors D. Kiseliovas nesiteikė atsiprašyti už ant padirbto pažymėjimo pavaizduotos svastikos demonstravimą „Rossija-1“ televizijos kanalo rodyto šou „Šokiai su žvaigždėmis“ autoriams šių metų balandžio mėn. teko atsiprašyti už svastiką ant aktoriaus Aleksandros Petrovo kostiumo.

D. Kiseliovas jau ne pirmą kartą kaltinamas dėl „Rossija-1“ televizijos kanalo eteryje rodomų tyčia iškreiptų faktų. Daugybė neatitikimų nustatyta ir D. Kiseliovo autorinės laidos „Vesti nedeli“ siužete, kuriame pranešama, kad opozicionierius Aleksejus Navalnas neva bendradarbiavo su Vakarų specialiosiomis tarnybomis ir vykdė britų žvalgybos MI6 bei investicinio fondo „Hermitage Capital“ įkūrėjo Williamo Browderio užduotis.

Pats A. Navalnas yra nurodęs, kad, remiantis siužeto autorių versija, W. Browdeis jam neva rašė 2008 m., o jis jiems kažkodėl neva atsakymus siuntęs 2006 m. Ištyręs šiame siužete pateiktą susirašinėjimą rusų opozicionierius taip pat aptiko, kad CŽV agentų susirašinėjime – klaidos, kokių nedaro net trečiokas. „Taigi tai net ne prastas vertėjo darbas, o automatinis vertimas per programą „Google Translate“, – teigė A. Navalnas. Po pasipylusios kritikos lavinos Rusijos valstybinės televizijos ir radijo bendrovės žurnalistai siužetą pakoregavo, o A. Navalnas teismui pateikė ieškinį prieš „Rossija-1“ ir D. Kiseliovą dėl garbės ir orumo pažeidimo.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1663)