Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas dėl Krymo blokados gali apsvarstyti pilno masto karinės operacijos klausimą. Ja būtų siekiama suformuoti pilnavertį sausumos koridorių į pusiasalį, užgrobiant dalį Ukrainos pietryčių teritorijos, rašo agentūra „Bloomberg“.

„Rusijos aneksuotas pusiasalis „paskendo tamsoje“. Jeigu situacija dar labiau įkais, ar mes Kremlius iššūkį Vakarams, tiesdamas link jų sausumos koridorių“, – klausia straipsnio autorius.

Konfliktas tarp Rusijos ir Ukrainos daro grėsmingą posūkį. Dabar smūgiuojama Krymui, kitas gali būti Kijevas, teigiama straipsnyje.

Straipsnyje pažymima, kad praėjusį savaitgalį Rusijos kontroliuojamas pusiasalis paskendo tamsoje – buvo nutraukta didžioji elektros energijos tiekimo dalis. Serija sprogimų, prasidėjusių ketvirtadienį, lapkričio 19 dieną, sugadino elektros perdavimo linijas, kurios Krymui tiekė 80 procentų elektros energijos.

„Toks jausmas, lyg būtume patekę į akmens amžių“, – sako buvęs Krymo pareigūnas Vladimiras Garnačukas.

Taip pat vakar, lapkričio 23 dieną, Ukrainos valdžia paskelbė apie laikiną krovinių transporto eismo į pusiasalį sustabdymą. Krymas yra priklausomas nuo geležinkelių ir krovinių pervežimo iš Ukrainos, iš kur į pusiasalį atkeliauja maisto produktai ir pirmos būtinybės prekės.

Analitikas Joergas Forbrigas iš Berlyno mano, kad ši įtampa gali pakurstyti kovas rytų Ukrainoje, kur jau kelis mėnesius galioja pakankamai trapios paliaubos.

„Gali būti, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas netgi peržiūrės klausimą dėl galimybės atlikti plataus masto karinę operaciją, kuria siekiama sukurti pilnavertį sausumos koridorių į pusiasalį, užimant didelę dalį pietryčių Ukrainos teritorijos“, – sakė Briuselyje veikiančios konsultacinės kompanijos viceprezidentė Otilia Dhand.

Ekspertė mano, kad iki šiol Rusija manė, kad tokios operacijos išlaidos viršija naudą. „Tačiau jeigu Ukrainos veiksmai Kryme sukels rimtus trūkumus, tai gali turėti įtakos „lygčiai“ Kremliaus politikų galvose“, – įspėja O. Dhand.

„Krymo valdžia turėjo pakankamai laiko pasiruošti tokiam įvykių posūkiui (blokadai, red.), – teigia V. Garnačukas. – Taigi, kaltinti reikia juos“.