"Jau pats Cheney sprendimas atvykti į Lietuvą buvo signalas Rusijai, - rašo įtakingas JAV dienraštis "The Washington Post" - Šio regiono (Baltijos jūros ir Juodosios jūros šalių) demokratinių lyderių susirinkimas Vilniuje yra tokio lygio, į kurį dažniausiai atvyksta valstybės sekretoriaus padėjėjas".

Išdėstydamas viceprezidento kalbą laikraštis atkreipia dėmesį į tai, kad jis "apkaltino Rusiją "neteisingai ir nederamai" apribojant savo žmonių teises ir naudojant naftą ir dujas kaip įrankį gretimoms šalims bauginti ir šantažuoti".

"Tokie renginiai paprastai erzina Rusiją, kuri juos vertina kaip priešiškus", - pažymi "The Washington Post".

Laikraštis "The NewYork Times" rašo, jog "Cheney pastabos, kurios, kaip teigia oficialūs asmenys Vašingtone, buvo kruopščiai pasvertos ir, matyt, atspindi dabartinį administracijos požiūrį į Rusiją".

"Jos tikriausiai numato naujas gaires santykiuose, kurie darosi vis labiau įtempti ir, galimas dalykas, bus dar labiau įtempti ateinančiais mėnesiais", - rašo dienraštis.

"Šie žodžiai buvo pasakyti esant didžiausiam tarptautiniam susipriešinimui dėl Irano branduolinės programos, per kurį JAV mėgino užsitikrinti Rusijos paramą, kad būtų galima spausti ar net nubausti Teheraną, - rašo leidinys. - Cheney kritika, matyt, sukomplikuos šias pastangas, bet drauge ji rodo ir vis didesnį nepasitenkinimą dėl to, kad Rusija nenori remti griežtesnių priemonių prieš iraniečius, tarp jų - sankcijas".

Didžiosios Britanijos spaudos atsiliepimuose apie D.Cheney kalbą vyrauja žodžiai "išbarimas" ir "priekaištas".

Londono "The Time" išspausdino straipsnį, pavadintą "Grįžtama į šaltąjį karą, Cheney išdėjus į šuns dienas Maskvą".

"JAV viceprezidentas Cheney vakar apkaltino Rusiją praėjusio dešimtmečio demokratijos reformų erozija ir Europos šantažavimu panaudojant savo energetikos išteklius, - sakoma straipsnyje.

"Tai pats griežčiausiais Amerikos papeikimas prezidentui Putinui", - teigia "The Time".

JAV viceprezidento teiginiai, pažymi kitas Britanijos laikraštis "The Daily Telegraph", - "parodė, kaip pašlijo abiejų šalių tarpusavio santykiai nuo to laiko, kai George`as W.Bushas ir Vladimiras Putinas apsikabino per pirmąjį susitikimą 2001 metais".

"Net pagal vieno žymiausių prezidento Busho "vanagų" (Cheney) nuostatas, šios pastabos stebina savo griežtumu", - priduria "The Daily Telegraph".

Laikraštis pateikia nuomonę vieno Vakarų diplomatų Maskvoje, pavadinusio šią kalbą "labiausiai erzinama kalba, nukreipta prieš Rusiją, nuo to laiko, kai Ronaldas Reaganas (Ronaldas Reiganas) 1987 metais apsilankė prie Brandenburgo vartų (Berlyne) ir paragino savo partnerį Sovietų Sąjungoje Michailą Gorbačiovą "nugriauti šią sieną".

"Jo (Cheney) kalba, - rašo "The Daily Telegraph", - sukėlė įtūžį Kremliuje, kurio atstovas pavadino ją "visiškai nepaaiškinama".

"Dalyvaujant devyniems valstybių vadovams, vienam ministrui pirmininkui ir daugeliui ministrų iš Europos šalių - nuo Baltijos iki Juodosios jūros - JAV viceprezidentas T.Cheney pasakė itin kritišką kalbą, nukreiptą prieš Baltarusiją ir Rusiją", - rašo Prancūzijos Le Figaro".

"Virš viršūnių susitikimo Vilniuje dėl ES ir NATO ateitis Rytuose dvelkė naujo šaltojo karo dvasia", - priduria dienraštis.

Vašingtono netenkina demokratijos lygis Rusijoje

Vašingtonas Rusiją laiko savo regionine sąjungininke, tačiau yra nepatenkintas demokratijos lygiu, penktadienį pareiškė JAV viceprezidentas Dickas Cheney.

"Mes Rusiją laikome ne savo prieše, bet regionine sąjungininke. Bet mums susirūpinimą kelia tam tikras Rusijos priešinimasis demokratiniams procesams, turintiems vykti šalyje", - sakė D.Cheney spaudos konferencijoje po derybų su Kazachstano prezidentu Nursultanu Nazarbajevu Astanoje.

"Mano nuomonė sutapo su vakar Vilniuje vykusios konferencijos dalyvių nuomone", - pažymėjo jis.

Baltijos ir Juodosios jūrų regionų lyderiams D.Cheney pareiškė, kad Maskva turėtų sugrįžti į demokratinių reformų kelią. Pasak jo, Rusija nukrypo nuo demokratijos, o savo gausius energetinius resursus naudoja šalių kaimynių kiršinimui.

"Didžiojo aštuoneto pasitarimas, tikimės, Sankt Peterburge vyks pagal grafiką, ir mes viliamės, kad dalyviai ten labai laisvai keisis nuomonėmis", - pabrėžė JAV viceprezidentas pridurdamas, kad "JAV nekantraudamos laukia šio įvykio".