Susitarimas dėl „daugybės visuomenėje žinomų žmonių sistemingo veiksmų sekimo yra rimtas (jų teisių) pažeidimas“, sakoma Kopenhagos Glostrupo rajono teismo pranešime.

Tai, kad ši schema buvo sugalvota siekiant „užsidirbti pinigų teikiant informaciją, kuri neturi visuomeninės vertės“, yra sunkinanti aplinkybė, nurodoma jame.

Žurnalistui Henrikui Qvortrupui, kuris nuo 2001 iki 2008 metų buvo savaitraščio „Se og Hor“ redaktorius, teismas skyrė 15 mėnesių laisvės atėmimo, iš jų 12 mėnesių lygtinai, jeigu nuteistasis atliks 200 valandų visuomenei naudingo darbo.

IT ekspertui Peteriui Bo Henriksenui, anksčiau dirbusiam vienoje mokėjimų internetu bendrovėje, buvo skirta pusantrų metų laisvės atėmimo bausmė, kurią šis žadėjo apskųsti.

Kaip naujienų agentūrai „Ritzau“ sakė žurnalisto advokatas, H.Qvortrupui galiausiai gali tekti tris mėnesius praleisti gyvenant namų arešto sąlygomis, nešiojant elektroninę apykoję. Teisininkas sakė, kad jo klientas dėl apeliacijos teikimo dar neapsisprendė.

Teismas skyrė lygtines ir viešųjų darbų bausmes dar trims žurnalistams. Tačiau savaitraščio vyriausiojo redaktoriaus pareigas nagrinėjamu laikotarpiu ėjęs kaltinamasis buvo visiškai išteisintas.

Rugpjūčio mėnesį lygtinės laisvės atėmimo bausmės buvo skirtos dviems žurnalo „Aller Media“ žurnalistams, o šio leidinio leidėjas nubaustas 10 mln. kronų (1,3 mln. eurų) bauda. Visi jie prisipažino dėl jiems pateiktų kaltinimų.

Šio žurnalo konkurentams buvo labai nelengva varžytis su sensacingiausias naujienas skelbiančiu leidiniu. Tarp daugelio „Se og Hor“ sensacingų pranešimų buvo pasakojimas apie Danijos princo Joachimo medaus mėnesį Kanadoje 2008 metais, nors visa informacija apie tai buvo laikoma paslaptyje.

Pareigūnų susidomėjimą paskatino 2014 metais buvusio „Se of Hor“ žurnalisto Keno B.Rasmusseno išleista neva beletristinė knyga, kurioje pasakojama, kaip žurnalai naudojasi informacija apie kreditinių kortelių operacijas, rašydami straipsnius apie karališkosios šeimos narius.