Federalinis teisėjas iš Sietlo laikinai blokavo prezidento Donaldo Trumpo įsaką, draudžiantį patekti į Jungtines Amerikos Valstijas septynių musulmoniškų šalių piliečiams.

JAV apygardos teisėjas Jamesas Robertas, kurį 2003 metais paskyrė prezidentas George’as Bushas, laikinai sustabdė D. Trumpo administracijos apribojimus, nurodydamas, kad draudimas nedelsiant būtų sustabdytas visoje šalyje.

Per kelias valandas nuo nutarimo priėmimo, valdžios pareigūnai nurodė oro linijoms pradėti leisti skristi keleiviams, kuriems anksčiau buvo draudžiama tai daryti, pranešė „New York Times“. Tačiau Baltieji rūmai penktadienio, vasario 3-osios, vakare išplatino pranešimą, kuriame skelbia, kad Teisingumo departamentas skubos tvarka mėgins sustabdyti teisėjo sprendimą. Prieš išsiųsdami žiniasklaidai antrą, patikslintą pranešimą, Baltieji rūmai pavadino teisėjo sprendimą „papiktinančiu“.

Nors federalinė vyriausybė teigia, kad imigracijos draudimas apsaugo Jungtines Amerikos Valstijas nuo jame minimų šalių, teisėjas J. Robertas tikina nepalaikantis tokių tvirtinimų.

Prokuroro Bobo Fergusono 90 puslapių ieškinyje teigiama, kad D. Trumpo administracija pažeidžia Konstituciją, kuri gina religijos laisvę. Minesotos valstija taip pat prisijungė prie Vašingtono valstijos ieškinio, kurį remia tokios didžiosios bendrovės kaip „Amazon“, „Expedia“ ir kelios aukštojo mokslo institucijos. Niujorkas ir Virdžinija taip pat ėmėsi teisinių veiksmų prieš prezidentą.

Reaguodami į skundą, Baltųjų rūmų advokatai paskelbė trumpą atsaką, kuriame teigia, kad Vašingtono valstija negali mesti iššūkio šalies prezidentui ir jo ketinimams.

„Kiekvienas prezidentas per pastaruosius 30 metų rėmėsi šiais įgaliojimais sustabdyti ar įvesti apribojimus kai kurių užsieniečių ar užsieniečių klasių atvykimui, kai kuriais atvejais remiantis ir klasifikacija pagal pilietybę“, – teigiama Baltųjų rūmų advokatų atsakyme, kurį cituoja „Seattle Times“. Jame taip pat tvirtinama, kad užsienio piliečiai neturi konstitucinės teisės patekti į šalį.

Advokatas B. Fergusonas pateikė savo ieškinį pirmadienį, sausio 30 dieną, žadėdamas tęsti savo kovą prieš D. Trumpo imigracijos draudimą.

„Noriu labai aiškiai pasakyti, kad tai, ką teisėjas paskelbė šiandien, galioja visoje šalyje ir reiškia, kad prezidento įsakas negalioja“, – sakė jis žurnalistams penktadienį.

Prezidento D. Trumpo įsaku 90 dienų uždrausta imigruoti Irano, Irako, Libijos, Somalio, Sudano, Sirijos ir Jemeno piliečiams. Taip pat neribotam laikui sustabdomas Sirijos pabėgėlių priėmimas, visų likusių pabėgėlių – 120 dienų, dėl ko kilo sumaištis ir pasipiktinimas, virtęs masiniais protestais visoje šalyje.

„Mes tik ginčijame tas dalis, kurios iš tiesų iškart paveikė žmones, tai dalys apie pabėgėlius ir apie nusitaikymą į šias septynias valstybes, – žurnalistams sakė Vašingtono generalinis prokuroras Noah Purcellis. – Tos dalys sulaukė tiek daug dėmesio ir sukėlė tokią tiesioginę žalą žmonėms“.

Kiek anksčiau Valstybės departamento pareigūnai paskelbė, kad dėl kelionių draudimo buvo atšaukta kiek mažiau nei 60 tūkstančių vizų. Pareigūnai atskleidė šį skaičių po to, kai vyriausybės teisininkas Virdžinijos teismo rūmuose pareiškė, kad buvo anuliuota 100 tūkstančių vizų.