Vyriausybė šį sprendimą tikriausiai apskųs Aukščiausiajam Teismui.

Vadinamojo „Brexit“ planai yra ginčijami byloje, galinčioje tapti svarbiu konstituciniu precedentu, ir grindžiamoje galios pusiausvyra tarp parlamento ir vyriausybės.

Ministrė pirmininkė Theresa May yra sakiusi, kad derybas dėl išstojimo inicijuos iki kovo 31-osios. Ji remiasi karališkosios prerogatyvos teise, leidžiančia vyriausybei pasitraukti iš tarptautinių sutarčių.

Tuo tarpu ieškovai įrodinėja, kad pasitraukimas iš ES panaikins teises, tarp jų – laisvo judėjimo bloke teisę, ir sako, kad to negalima daryti be parlamento pritarimo.

Birželį vykusiame „Brexit“ referendume už Britanijos pasitraukimą balsavo 51,9 proc. šalies gyventojų (prieš – 48,1 proc.).

ES 27-ios šalys narės teigia, kad derybos dėl JK pasitraukimo iš ES, kurios gali trukti iki dvejų metų, negali prasidėti, kol nebus pritaikytas Lisabonos sutarties 50-as straipsnis.

Gina Miller prie Aukščiausiojo Teismo sakė, kad vyriausybei vertėtų priimti išmintingą sprendimą „nepateikti apeliacijos“.

Tačiau vyriausybės atstovas spaudai pranešė, kad teismo sprendimą bus bandomą užginčyti: „Šalis parlamento aktu įtvirtintame referendume balsavo už pasitraukimą iš Europos Sąjungos. Mes pateiskime apeliaciją dėl šio teismo sprendimo.“

„Skelbiame, kad valstybės sekretorė neturi galių pagal karališkosios prerogatyvos teisę paskelbti pranešimo, remdamasi ES sutarties 50-uoju straipsniu, kad Jungtinė Karalystė pasitrauktų iš Europos Sąjungos“, – sakoma nutartyje.

Tarptautinės prekybos sekretorius Liamas Foxas sakė, kad vyriausybė yra „nusivylusi“ sprendimu dėl 50-ojo straipsnio ir pridūrė: „Vyriausybė pasiryžusi laikytis referendumo rezultatų.“

Ministrė pirmininkė sakė, kad aktyvuos 50-ąjį straipsnį iki kovo pabaigos ir apkaltino ieškinį teismui padavusius asmenis bandant sutrikdyti šį procesą.

Dauguma Bendruomenių Rūmų narių prieš birželio 23-osios referendumą agitavo už tai, kad Britanija liktų ES, todėl buvo spėliojama, kad jie gali siūlyti švelnesnį išsiskyrimą su Bendrija ar net jį nukelti.

„Esu dėkingas teismui už rezultatą, tai yra parlamentinės demokratijos pergalė“, – žurnalistams sakė iš teismo išėjęs Grahame‘as Pigney, vienas iš bylos ieškovų.

„Dabar tikiuosi, kad visi gerbs teismo nutartį, o parlamentas priims sprendimą dėl pranešimo apie 50-ojo straipsnio aktyvavimą“, – pridūrė jis.

„Vyriausybė parodė, kad nori skųsti sprendimą Aukščiausiajam teismui, o mes prašytume jų to nedaryti. Tačiau jeigu tai padarysime, eisime ten ir kovosime“, – sakė jis.

Kai buvo paskelbta ši svarbi Aukštojo teismo nutartis, vyriausybė išreiškė nusivylimą ir pažadėjo ją apskųsti.

„Skųsime šią nutartį, – rašoma premjerės Th. May biuro pranešime. – Šalis parlamento aktu patvirtintame referendume balsavo už Europos Sąjungos palikimą.“

EK pirmininkas J. C. Junckeris penktadienį kalbėsis su Th. May

Europos Komisijos (EK) pirmininkas Jeanas-Claude'as Junckeris penktadienį ryte kalbėsis telefonu su Didžiosios Britanijos ministre pirmininke Theresa May. EK atstovas sakė, kad iniciatyvą pasikalbėti parodė Th. May, praneša „Reuters“.

Spaudos konferencijos metu J. C. Junckeris atsisakė komentuoti, ką mano apie ketvirtadienį Londono teismo priimtą sprendimą. Teismas nusprendė, kad, norėdama pradėti oficialias derybas dėl Didžiosios Britanijos išstojimo iš Europos Sąjungos (ES), šalies vyriausybė privalo tartis su šalies parlamentu.

Toks teismo sprendimas gali paveikti Th. May Briuseliui duotą pažadą derybas dėl vadinamojo „Brexit“ pradėti iki kitų metų kovo. Paklaustas apie diskusijų grafiką, EK atstovas jo nekomentavo, tačiau pažymėjo, kad likusios 27 ES valstybės narės ragino Londoną derybas pradėti kuo skubiau.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (125)