„Ši diena bloga Europai, visa tai gali pakirsti nacionalinių vyriausybių pozicijas“, – sakė D.Cameronas po to, kai Europos Sąjungos (ES) lyderiai 26 balsais išrinko buvusį Liuksemburgo premjerą į Jose Manuelio Barroso vietą. Prieš J.-C. Junckerio paskyrimą balsavo du lyderiai: D.Cameronas ir Vengrijos ministras pirmininkas Victoras Orbanas.

Paklaustas, ar Didžioji Britanija dėl to dabar yra arčiau išstojimo iš 28 narių bloko, D.Cameronas atsakė: „Britanijos išlaikymo reformuotoje Europos Sąjungoje darbas pasidarė sunkesnis ... Ar aš galvoju, kad tai neįmanomas atlikti darbas? Ne“.

Tačiau Britanijai siekti savo Europos klausimu, „bus ilga ir sunki kova“, sakė D.Cameronas ir pridūrė: „Tiesą sakant, kartais verta pralaimėti mūšį, kad laimėtum karą“.

D.Cameronas privertė per viršūnių susitikimą Briuselyje surengti precedento neturintį balsavimą dėl J.-C.Junckerio paskyrimo, nors jį iš likusių 27 ES narių rėmė tik Vengrija.

Mūšiui dabar pasibaigus, lyderiai turėtų bandyti raminti D.Cameroną, galbūt – pasiūlydami Londonui kokį nors svarbų postą Briuselyje, tačiau šis ginčas gali pakurstyti euroskeptiškas nuotaikas Britanijoje – prieš referendumą dėl narystės ES 2017 metais, jeigu D.Camerono konservatoriai kitąmet laimės rinkimus.

Ambasadorius: po šiandienos britai padvigubins pastangas 

Davidas Huntas
Didžioji Britanija „padvigubins“ savo pastangas reformuoti Europos Sąjungą (ES), penktadienį pareiškė ambasadorius Vilniuje, po to, kai Londonas pralaimėjo diplomatinį mūšį dėl naujojo Europos Komisijos pirmininko.

Ambasadoriaus Davido Hunto vertinimu, rinkimai į Europos Parlamentą pademonstravo, kad europiečiai nori permainų. Pasak diplomato, britai taip pat laikosi pozicijos, kad Europos Komisijos pirmininką turėtų siūlyti valstybės narės, o ne Europos Parlamentas.

„Kaip sakė mano premjeras, rinkimai įrodė, kad rinkėjai mano, jog status quo ES yra nepriimtinas. Jie nori permainų, didesnio dėmesio jiems rūpimams klausimams ir mažesnio kišimosi iš ES“, - BNS penktadienio vakarą sakė ambasadorius.

„Tvirtai tikime, kad turėtų būti laikomasi principo, jog Komisijos pirmininką siūlo Europos Vadovų Taryba, ir todėl prieštaravome Jeano Claudo Junckerio nominavimui. Mūsų nuomone, buvo padaryta klaida, kad kiti lyderiai atsisakė tokio požiūrio“, - teigė D.Huntas.

„Jungtinės Karalystė padvigubins savo pastangas reformuoti Sąjungą, kad ji būtų sėkminga, ir dirbs kartu su bendraminčiais kitose ES valstybėse narėse pasiekti šį tikslą“, - pridūrė britų diplomatinės misijos Lietuvoje vadovas.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (319)