Kadaise Evie prižiūrėtas „Barry“ Obama užaugęs tapo įtakingiausiu pasaulio žmogumi. Tačiau dabar translytė auklė su baime vaikšto Indonezijos gatvėmis, rašo guardian.co.uk.

Evie, kuri gimė vyru, bet jaučiasi esanti moterimi, dėl savo tapatybės visą gyvenimą kentė fizinį smurtą ir užgauliojimus. Ji pasakoja, kaip kartą kareiviai nuskuto jos ilgus, juodus plaukus ir į jos rankas gesino cigarečių nuorūkas.

Lūžio taškas įvyko prieš du dešimtmečius, kai ji viename nuotėkų kanale aptiko plūduriuojant savo translyčio draugo kūną. Tada ji pačiupo visus moteriškus drabužius ir suslėpė juos į dvi dėžes. Pusiau panaudotus lūpų pieštukus, pudrą ir akių kosmetiką ji išdalijo žmonėms.

„Giliai širdyje žinojau, kad esu moteris, bet nenorėjau mirti panašiu būdu, - sakė Evie. – Taigi nusprendžiau susitaikyti. Nuo tada gyvenu kaip vyras“.

Indonezijos požiūris į translyčius žmones yra sudėtingas. Aktyvistai teigia, kad tarp 240 mln. gyventojų yra 7 mln. translyčių asmenų. Jie rengia savo šventes, dirba dainininkais arba salonuose. Tarp jų yra ir gerai žinoma pokalbių laidos vedėja Dorce Gamalama.

Tačiau visuomenė vis dar jaučia panieką tokiems žmonėms. Jei translytis žmogus vaidina televizijos komedijoje, jis būtinai tampa pajuokų objektu. Pastaruoju metu, po virtinės kraštutinio sparno musulmonų atakų, jie pradėjo mažiau reikštis viešumoje. Aukščiausia Indonezijos islamo institucija paskelbė dekretą, reikalaujantį, kad jie gyvenų taip, kaip yra gimę, nes kiekviena lytis turi atlikti savo priedermes, pavyzdžiui, gimdyti vaikus.

Daug translyčių asmenų pradeda verstis prostitucija, rizikuodami apsikrėsti lytiniu keliu plintančiomis ligomis.

Smurto grėsmė yra labai reali: Indonezijos nacionalinė žmogaus teisių komisija kasmet gauna apie 1 tūkst. pranešimų apie smurto atvejus, pradedant organizacijos veiklos trikdymu ir baigiant žmogžudystėmis bei išžaginimais. Transžmogžudysčių stebėjimo projekto duomenimis, visame pasaulyje kasdien nužudomas bent vienas translytis žmogus.

Evie teigia pasirinkusi šį vardą, nes jis mielai skambėjo. Tačiau ji pažymi, kad nacionalinėje tapatybės kortelėje oficialus jos vardas yra Turdi, o lytis – vyriška.

Baracko Obamos aukle dirbo 2 metus

Barackas Obama su seneliu, motina ir seserimi
Keli Mentengo rajono, kur gyveno B.Obama, senbuviai patvirtino, kad Turdi dvejus metus dirbo jo aukle. Ji taip pat prižiūrėjo B.Obamos sesutę Mayą. Paklausti apie šią auklę Baltieji rūmai nieko nekomentavo.

Evie, kuri, kaip ir dauguma indoneziečių, naudoja tik vieną vardą, šiuo metu gyvena mažytėje lūšnoje tankiai gyvenamame lūšnynų rajone rytiniame Džakartos pakrašty. Maistui ji užsidirba rinkdama ir skalbdama purvinus drabužius. Ji mūvi apsmukusiais mėlynais džinsais ir vilki baltais marškinėliais, reklamuojančiais ramų poilsio kampelį prie jūros, kuriame ji niekada nebuvo. Ji kalba švelniai ir mandagiai, o tarp jos akių įsirėžusi gili nerimo linija.

Paaiškėjo, kad ji gana gerai gamina maistą, todėl būdama paauglė sugebėjo įsidarbinti kelių aukšto rango pareigūnų virtuvėse. Taip nutiko, kad 1969 metais per vieną kokteilių vakarėlį ji susipažino su Ann Dunham, B. Obamos motina, kuri buvo atvykusi į Indoneziją prieš dvejus metus, kai ištekėjo už savo antrojo vyro, indoneziečio Lolo Soetoro.

Baracko Obamos tėvai
A.Dunham taip patiko Evie jautienos kepsnys ir kepti ryžiai, jog pasiūlė jai darbą savo šeimos namuose. Netrukus Evie buvo patikėta prižiūrėti aštuonerių metų Barry, žaisti su juo ir nuvesti bei pasiimti jį iš mokyklos.

Kaimynai prisiminė dažnai matę, kaip Evie išeidavo vakarais iš namo pasidažiusi ir apsirengusi moteriškais drabužiais. Tačiau ji tvirtina abejojanti, ar Barry tai žinojo.

B.Obamai nesirodydavo moteriškais drabužiais

„Jis buvo toks mažas, - sako Evie. – Niekada nesirodydavau jam su moteriškais drabužiais. Tačiau jis matė, kaip kartais išmėgindavau jo motinos lūpdažius. Tai suteikdavo jam daug juoko“.

Barackas Obama su motina
Kai 8-ajame dešimtmetyje šeima išvyko iš Indonezijos, viskas pakrypo į blogąją pusę. Ji apsigyveno su savo vaikinu, tačiau po trejų metų šie santykiai nutrūko ir ji pradėjo pardavinėti savo kūną.

Šiandien Evie ieško paguodos religijoje. Ji reguliariai lankosi mečetėje ir meldžiasi penkis kartus per dieną. Ji tvirtina, jog laukia tik mirties. „Daugiau neturiu jokios ateities“, - sakė ji.

Evie sakė nežinojusi, kuo tapo berniukas, kurį ji kadaise prižiūrėjo, kol nepamatė jo šeimos nuotraukos vietos laikraščiuose ir televizijoje. Ją apėmė nuojauta, jog yra jį mačiusi. „Negalėjau patikėti savo akimis“, - teigė ji.

„Dabar, kai žmonės išvadina mane padugne, galiu jiems atkirsti: „Bet aš prižiūrėjau Jungtinių Valstijų prezidentą!'“, - didžiavosi ji.