Įtakingas Tiriamasis komitetas apklausė ankstesnį ginkluotųjų pajėgų vadovą Anatolijų Serdiukovą antrą kartą per dvi savaites, tiriant galimai jo pavaldinių vadovautą nusikalstamą schemą, per kurią valstybei buvo padaryta žalos už maždaug 100 mln. JAV dolerių.

Pirmasis Rusijos civilis gynybos ministras buvo pašalintas iš pareigų tuojau po to, kai vilkėdamas chalatą atidarė duris pareigūnams, atvykusiems į butą, kuriame gyveno viena jo padėjėja, atsidūrusi šio tyrimo centre.

"A.Serdiukovas paliko Tiriamąjį komitetą būdamas liudininku; jis atsisakė duoti parodymus šioje byloje, remdamasis Rusijos konstitucijos 51-uoju straipsniu", - sakė komiteto atstovas Vladimiras Markinas.

Buvęs ministras atsisakė pateikti atsakymus per pirmąją Tiriamojo komiteto surengtą apklausą, o penktadienį taip pat nebuvo linkęs bendradarbiauti su tyrėjais.

"Nesulaukus atsakymo nei į vieną klausimą ... gana tikėtina, kad Serdiukovo statusas šiame procese gali būti pakeistas", - pažymėjo V.Markinas.

Atstovas pridūrė, kad A.Serdiukovas iš anksto parengė paaiškinimus apie Gynybos ministerijai priklausiusio turto grobstymą, kuriuose išdėstė savąją įvykių versiją, ir prašė prijungti juos prie bylos.

Buvusio ministro advokatas Genrichas Padva sakė, kad A.Serdiukovas "davė parodymus tokioje apimtyje, kurią laikė esant įmanomą".

"Iš jo buvo paimti paaiškinimai, o dėl kai kurių klausimų jis juos pateikė labai išsamius", - nurodė teisininkas.

Kremlius ne kartą deklaravo esantis pasiryžęs išrauti korupciją šalyje, kuri mažina visuomenės pasitikėjimą valdžia..

Tačiau vadovaujant prezidentui V.Putinui, taip pat užėmusiam premjero postą, baudžiamieji tyrimai pradėti tik dėl nedaugelio aukštų pareigūnų veiksmų.

A.Serdiukovas ignoravo kelis kvietimus atvykti į apklausas, kol galiausiai sutiko susitikti su tyrėjais šią savaitę.

Tyrėjai sakė, kad tyrimas kol kas nepajudėjo iš pradinės stadijos ir kad reikia surengti daugiau apklausų bei išnagrinėti įrodymus, paimtus iš Gynybos ministerijos.