„Štai ką dar noriu pasakyti. Savaitgalį kilo daug klausimų, koks likimas po referendumo rezultatų laukia šioje šalyje gyvenančių atvykėlių. Be jokių abejonių ir išlygų: visų žmonių iš kitų Europos Sąjungos (ES) valstybių narių, kurie šiuo metu gyvena Jungtinėje Karalystėje, teisės bus saugomos. Žmonėms reikia sistemos, kuri būtų visiems lygiai teisinga, nešališka ir humaniška – ir tokia ji privalo būti visiems, kad ir iš kokio pasaulio kampelio jie beatvyktų. Be to, kitose ES valstybėse gyvenantys britai taip pat išsaugos savo teises, jos bus ginamos. Nerimauju tik dėl to, kokią sumaištį per pastarąsias 24 valandas sukėlė žiniasklaida“, – teigia B. Johnsonas.

Ragina neskubinti D. Britanijos pasitraukimo iš ES

Pagrindinis vadinamojo „Brexit“ kampanijos veidas Borisas Johnsonas pirmadienį pareiškė, kad nėra jokios būtinybės skubinti Britanijos pasitraukimą iš Europos Sąjungos, siekdamas padrąsinti užsienyje gyvenančius britus ir ES šalių piliečius, gyvenančius Jungtinėje Karalystėje.

B.Johnsonas taip pat paragino „Brexit“ šalininkus „statyti tiltus“ su tais, kurie balsavo, kad Britanija liktų ES narė per ketvirtadienį vykusį referendumą, smarkiai supriešinusį visuomenę. Buvęs Londono meras taip pat nesureikšmino perspektyvos, kad Škotija nuspręs atsiskirti nuo Jungtinės Karalystės.

„Vienintelis pokytis, kuris nebus vykdomas strimgalviais – kad Jungtinė Karalystė atsiribos nuo ES nepaprastos ir neskaidrios teisėkūros sistemos“, – B. Johnsonas rašė savo skiltyje dienraštyje „The Daily Telegraph“.

Borisas Johnsonas su žmona

„Šioje šalyje gyvenančių ES piliečių teisė bus visiškai ginamos; tas pats taikytina Britanijos piliečiams, gyvenantiems ES“, – pridūrė politikas, kurį daugelis laiko labiausiai tikėtinu kandidatu pakeisti atsistatydinti nusprendusį konservatorių premjerą Davidą Cameroną.

Britai 52 proc. prieš 48 proc. balsų pritarė pasitraukimui iš Europos Sąjungos, o šis plebiscitas smarkiai supurtė finansų rinkas, paskatino trauktis D. Cameroną ir privertė pasaulio lyderius dirbti krizės režimu.

Vis dėlto B. Johnsonas pažymėjo, kad Britanija išsaugos glaudžius ryšius su Europa, nors per referendumo kampaniją ES narystės šalininkai siuntė pavojaus signalus.

„Toliau vyks intensyvus ir intensyvėjantis europinis bendradarbiavimas bei partnerystė daugybėje sričių: meno, mokslo, universitetų ir aplinkos gerinimo“, – aiškino jis.

B. Johnsonas taip ragino susitaikyti „Brexit“ šalininkus ir priešininkus.

„Jie yra mūsų kaimynai, broliai ir seserys, kurie aistringai tiki tuo, ką mano esant teisinga“, – pabrėžė jis.

„Privalome ištiesti ranką, privalome išgyti, privalome statyti tiltus, nes aišku, kad kai kurie jaučia nerimą, netektį ir sutrikimą“, – rašo B. Jonhnsonas.

Jis taip pat reagavo į Škotijos vyriausybės vadovės Nicolos Sturgeon pareiškimą, kad „labai tikėtina“, jog jos regionas per ateinančius dvejus metus surengs naują referendumą dėl savo nepriklausomybės, nes dauguma škotų balsavo už pasilikimą Europos Sąjungoje.

„Surengėme vieną Škotijos referendumą 2014-aisiais, o aš nepastebiu jokio realaus troškimo, kad artimiausiu laiku įvyktų kitas“, – sakė B. Johnsonas.

„Nereikia nė sakyti, kad mums bus daug geriau kurti naujus ir geresnius ryšius su ES, pagrįstus veikiau laisva prekyba ir partneryste, o ne federaline sistema“, – pažymėjo jis.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (177)