Nors dar nėra galutinių rezultatų, jis jau užsitikrino 338 rinkikų balsus. Pergalei pasiekti reikia 270 iš 538 rinkikų balsų.

Respublikonų senatorius Johnas McCainas kol kas sukaupė 163 rinkikų balsus.

J. McCainas telefonu ir viešai pasveikino B. Obamą su istorine pergale, pasidžiaugdamas, jog pirmąsyk Jungtinėms Valstijoms vadovaus juodaodis. Žiniasklaidos teigimu, kalbėdamas telefonu B. Obama J. McCainui pasakė, kad jam reikės jo pagalbos.

J. McCainas savo rėmėjus paragino pagerbti naują prezidentą ir padėti jam rasti bendrą kalbą su politiniais priešininkais, sprendžiant opias šalies problemas.

„Kad ir kokie skirtingi mes esame, vis dėlto esame amerikiečiai ir patikėkite manimi, kad svaresnės priežasties bendradarbiavimui už tai nėra, - teigė J. McCainas. - Šį vakarą natūralu jausti nusivylimą, tačiau rytoj mes turime judėti pirmyn, nepaisant pralaimėjimo kartėlio“.

Daugiau kaip 125 tūkst. žmonių minia susirinko Čikagos Grant parke pasveikinti nugalėtojo. B. Obama susirinkusiems sakė: „permainos atėjo į Ameriką“ .

CNN atlikta rinkėjų apklausa rodo, kad už B. Obamą dažniau balsavo moterys ir jauni žmonės.

 B.ObamaJ.McCainas
Moterys5643
Vyrai4948
Amžius 18-29 metai6631
Amžius 30 – 40 metų5346
Amžius 45 – 64 metai5049
Amžius virš 65 metų4553

Šiuose rinkimuose baltieji rinkėjai sudarė 74 proc. visų rinkėjų – net 7 proc. punktais mažiau nei 2004 metais . 95 proc. juodųjų ir 66 proc. ispanakalbių pasirinko B.Obama, tačiau net 55 proc. baltųjų balsavo už J.McCainą.

Rinkėjų aktyvumas sudarė apie 65 proc. visų gyventojų ir buvo didžiausias nuo 1908 metų.

Jau skaičiuojant balsus Ohajo ir Pensilvanijos valstijose paaiškėjo, jog šiose lemiamose valstijose B. Obama nugalėjo J. McCainą. Vėliau paaiškėjo, kad jis nugalėjo ir Floridoje bei Virdžinijoje. Iki rinkimų dienos buvo neaišku, kas nugalės šiose ir keliose kitose valstijose.

Suskaičiavus kiek daugiau nei ¾ balsų B. Obama turėjo beveik 4 mln. balsų daugiau nei jo priešininkas (52 mln. prieš 48 mln.), tačiau daugiau nei dvigubai daugiau rinkikų balsų (338 prieš 156). Tai rodo, kad daugelyje valstijų B. Obamos persvara buvo nedidelė, tačiau laimėjęs kandidatas susišlavė visus tos valstijos rinkikų balsus.

B. Obama laimėjo 5–iose „svyruojančiose valstijose“: Floridoje, Indianoje, Ohajuje, Misūryje ir Šiaurės Karolinoje. Montanoje laimėjo J.McCainas.

JAV rinkimų sistemos ypatybė, kai kad ir nedideliu skirtumu laimėjęs kandidatas gauna visus valstijos rinkikų balsus, leido jau iki rinkimų prognozuoti, kad jei B. Obama laimės bent dvejose iš „svyruojančių valstijų“, jis laimės ir rinkimus.

Paaiškėjus rezultatams Ohajuje ir Floridoje, tapo aišku, kad B. Obama laimėjo, tuo tarpu Aliaskos valstijoje, dėl laiko skirtumo, balsavimas dar tik buvo įpusėjęs.

JAV rinko ne tik naują prezidentą, bet ir balsavo daugelyje kitų rinkimų – Atstovų rūmų, 1/3 Senato, gubernatorius, šerifų ir kituose.

Demokratai sustiprino pozicijas atstovų rūmuose – laimėjo ne mažiau kaip 240 vietų, dar 40 vietų nepadalinta, respublikonai 8.20 val. Lietuvos laiku turėjo užsitikrinę 156 vietas. Prognozuojama, kad demokratai laimės 260 vietų ir padidins Atstovų rūmų kontrolę 24 balsais.

Nemažai valstijų surengė referendumus: Arizona, Kalifornija ir Florida nepritarė gėjų santuokoms, Vašingtono valstija pritarė pasiūlymui leisti nutraukti pacientui gyvybę su gydytojo pagalba, Mičiganas pritarė pasiūlymui leisti naudoti kanapes medicininiais tikslais ir leisti vykdyti tyrimus su kamieninėmis ląstelėmis, Merilendas pritarė pasiūlymui rengti video loterijas.