A.Krasulina yra Rusijos pilietė, bet gyvena Baltarusijoje nuo 2002 metų. Čia įsikūrusi ir jos šeima - vyras, du pilnamečiai vaikai (visi trys - Baltarusijos piliečiai) ir garbaus amžiaus tėvai. Lapkričio 13 d. buvo sužinota, kad Minsko Maskvos rajono vidaus reikalų valdyba priėmė sprendimą išsiųsti A. Krasuliną iš šalies vienerių metų laikotarpiui. Ji turi išvažiuoti iki lapkričio 30 d.

Oficiali sprendimo priežastis - administraciniai teisės pažeidimai: 2016 metais A. Krasulinai buvo surašyti du protokolai už dalyvavimą nesankcionuotose akcijose, o 2018 metais dar vienas - už tai, kad laiku nesumokėjo už važiavimą autobusu.

Kaip sakė žurnalistams A. Krasulina, pareiškimą Rusijos ambasadai ji išsiuntė trečiadienio vakarą paštu. Jame išsamiai aprašyti faktai, davę dingstį sprendimui dėl deportacijos, taip pat pažymima, kad visos baudos už administracinius teisės pažeidimus buvo laiku sumokėtos.

A.Krasulina taip pat praneša, kad nei ji, nei jos šeimos nariai neturi nekilnojamojo turto ir būsto kitų valstybių, taip pat ir Rusijos, teritorijoje. „Aš esu III grupės invalidė, šiuo metu neturiu nuolatinio darbo. Mano išsiuntimas iš Baltarusijos išskirtų mane su mano šeima ir iš esmės sukeltų pavojų mano sveikatai ir gyvybei, kadangi neturėčiau pakankamai lėšų pragyvenimui“, - sakoma jos laiške Rusijos ambasadai.

Anksčiau BelaPAN pranešė, kad A. Krasulina ketina apskųsti sprendimą dėl deportacijos Minsko vyriausiajai vidaus reikalų valdybai, o jei tai neduos rezultatų, ji kreipsis į teismą. Pagal įstatymą, kol bus svarstoma apeliacija, jai turi būti pratęstas buvimo Baltarusijoje laikas.

Tačiau portalui „Belsat“ A. Krasulina sakė neturinti jokių iliuzijų dėl tolesnių Rusijos pareigūnų veiksmų.

„Aš puikiai suprantu, kad jie veiks, atsižvelgdami į politinius Kremliaus interesus, o ne į mano interesus. Kaip tik todėl laiške ambasadai aš nerašiau „Prašau apginti mano teises“ Aš tik informavau apie situaciją“, - pareiškė A. Krasulina.

Pasak aktyvistės, ji dar nenusprendė, ką darys ir kur važiuos, jeigu turės palikti Baltarusiją. Be kita ko, JPP atstovė spaudai tikisi įgyti darbo patirties ES arba Ukrainos įstaigose arba partijose.

Ginti A. Krasulinos stojo JPP vadovybė, kuri laiko situaciją, susijusią su jos atstove spaudai, „pasipiktinimą keliančiu politinių represijų prieš opozicinę partiją ir dabartinio režimo oponentus faktu“.