„Jums tenka didis ir puikus bet taip pat ir sunkus vaidmuo su daugybe atsakomybių“, – pareiškė prezidentas Heinzas Fischeris, prisaikdindamas C. Kerną Hofburgo rūmuose Vienoje netrukus po 15 val. Grinvičo (18 val. Lietuvos) laiku.

50 metų C. Kernas, pagarsėjęs puikiais verslo pasiekimais ir madinga apranga keičia kolegą socialdemokratą Wernerį Faymanną, kuris gegužės 9 dieną atsistatydino dėl virtinės prastų pasirodymų rinkimuose ir dėl kraštutinių dešiniųjų triumfo praėjusį mėnesį įvykusiame pirmajame prezidento rinkimų ture.

Naujajam lyderiui tenka didelis iššūkis suvienyti savo Austrijos socialdemokratų partiją (SPÖ) ir išsklaidyti įtampą tarp jos ir koalicijos partnerės, konservatorių Austrijos liaudies partijos (ÖVP).

Jis taip pat turi įtikinti migrantų atvykimu ir didėjančiu nedarbu nepatenkintus austrus balsuoti už jo partiją per kitus rinkimus 2018 metais.

Galimi partneriai – kraštutinė dešinė

Naujasis Austrijos kancleris Christianas Kernas neatmeta bendradarbiavimo galimybės su šalies kraštutinių dešiniųjų Laisvės partija (FPOe). Tačiau socialdemokratas K. Kernas pareiškė nedirbsiąs su jokia prieš „žmones ir mažumas neapykantą kurstančia“ grupe, rašo BBC.

Kancleriu buvęs nacionalinės geležinkelių įmonės vadovas K. Kernas prisaikdintas antradienį. Jis kanclerio pareigose pakeitė Vernerį Faimaną (Werner Faymann), atsistatydinusį dėl sumažėjusio partijos narių pasitikėjimo juo.

Per spaudos konferenciją K. Kernas sakė, kad būtų įmanoma dirbti su FPOe, jei būtų įgyvendinti tam tikri kriterijai, tačiau nepaaiškino, kokie jie.