Po daugiau kaip dešimtmetį didėjusio spaudimo premjerė Julia Gillard pirmadienį nurodė suformuoti karališkąją komisiją įtarimams dėl pedofilijos religinėse organizacijose, mokyklose ir valstybinėse priežiūros įstaigose ištirti.

Sidnėjaus arkivyskupas George'as Pellas sakė, kad sveikina šį tyrimą kaip galimybę padėti aukoms, "išsiaiškinti" ir "atskirti faktus nuo prasimanymų".

"Mes nesuinteresuoti neigti nusižengimų Katalikų Bažnyčioje masto, - sakė jis spaudos konferencijoje Sidnėjuje. - Mes prieštaraujame jo išpūtimui, mes prieštaraujame mūsų vaizdavimui vieninteliais kaltininkais. Nemanau, kad mus reiktų versti atpirkimo ožiu".

Viktorijos ir Naujojo Pietų Velso valstijų vyriausybės tiria įtarimus dėl dvasininkų vykdyto lytinio išnaudojimo, įskaitant tai, kad Katalikų Bažnyčia Hanter Valyje į šiaurę nuo Sidnėjaus dangstė išnaudojimą.

Vyriausiasis detektyvas inspektorius Peteris Foxas, kurio vieši komentarai apie Hanter Valį padidino spaudimą dėl nacionalinio tyrimo, tvirtino, kad jam buvo įsakyta netirti bylos dėl įtariamų kunigų pedofilų.

"Iš savos patirties galiu paliudyti, kad Bažnyčia dangsto (nusikaltimus), nutildo aukas, trukdo policijos tyrimams, įspėja pažeidėjus, naikina įrodymus ir perkelia kunigus, kad apsaugotų gerą Bažnyčios vardą", - praėjusią savaitę pareiškė jis.

G.Pellas sakė apgailestaujantis dėl tokių įtarimų, nes "tai ne tiesa".

"Yra (Bažnyčios) pareiga informuoti policiją apie įtarimus", - sakė jis ir pridūrė, kad Bažnyčia jau seniai deda energingas pastangas išnaudojimams išgyvendinti.

Kardinolas sveikino tai, kad karališkosios komisijos dėmesio centre bus ne vien katalikai, tačiau pripažino, jog Bažnyčiai sunkiai sekasi pakeisti įsivaizdavimą, kad ji rimtai nesiima šios problemos.

Tokius komentarus G.Pellas išsakė po to, kai pirmadienį Naujojo Pietų Velso policija areštavo vieną katalikų vienuolį brolį ir vieną buvusį katalikiškos mokyklos mokytoją, kurie abu eina šeštą dešimtį metų ir kurie buvo apkaltinti vaikų lytiniu išnaudojimu 9-ojo dešimtmečio pabaigoje.

Aukas vienijančios organizacijos ir jų šeimos sveikino pradėtą tyrimą ir paragino tyrėjus greitai pateikti ataskaitą.

"Džiaugiamės, kad tai įvyko. Dabar mums reikia pamatyti gerus, svarius rezultatus", - sakė Anthony Fosteris, kurio dvi dukras nuo mažumės daug metų žagino jų parapijos katalikų kunigas.