Nauja knyga „Das Versteckspiel“ paaiškina tokių kodų reikšmes ir atskleidžia, kad kraštutinės dešinės stilius tampa vis įvairesnis ir sudėtingesnis atpažinti, rašo spiegel.de.

Jeigu buvote Vokietijos futbolo varžybose ir matėte sirgalius, iškėlusius iš kartono išrėžtus skaičius 14 ir 88, jūs galite įsivaizduoti, kad tai mėgstamų žaidėjų marškinėlių numeriai. Bet jūs klystumėte. Iš tikrųjų skaičiai turi daug grėsmingesnę reikšmę: jie yra neonacių simboliai.

Tai tik vienas iš pavyzdžių, kaip dešinieji ekstremistai Vokietijoje naudoja paslėptus kodus, kad apeitų nacių simbolių draudimą.

Mat tik keletas žmonių žino tikras tokių kodų reikšmes, sako dešiniojo ekstremizmo ekspertas Michaelis Weissas.

M. Weissas, kuris 10 metų tyrinėjo kraštutinių dešiniųjų aprangą ir simbolius, yra vienas iš knygos „Das Versteckspiel“ autorių.

Jis skiriama mokytojams, socialiniams darbuotojams ir jaunimo grupių lyderiams. Šia knyga siekiama supažindinti su kraštutinių dešiniųjų kodais, kurie dažnai demonstruojami futbolo varžybose.

„Mes norime, kad futbolo komandos ir sirgalių klubai galėtų atpažinti tuos kodus“, – sakė M. Weissas.

Pateikia 150 kodų

Knygoje, kurią išleido Berlyne įsikūrusi antirasistinė grupė „Agentur für Soziale Perspektiven“, pateikiama 150 kodų, kuriuos naudoja dešinieji ekstremistai, įskaitant tam tikras drabužiųų etiketes, kaip, pavyzdžiui, „Thor Steinar“, ir raidžių bei skaičių kombinacijas.

Pasak M. Weisso, skaičius 14 yra nuoroda į taip vadinamus „14 žodžių“, – frazę, „nukaldintą“ Amerikos baltųjų separatisto Davido Lane`o („Mes privalome užtikrinti mūsų žmonių egzistavimą ir ateitį baltiesiems vaikams“ – anglų kalba frazę sudaro 14 žodžių).

Pasak spiegel.de, skaičiaus 88 reikšmė yra kiek sudėtingesnė. Čia skaičius 8 atstoja aštuntą abėcelės raidę H, tad 88 yra lygu HH – o tai yra frazės „Heil Hitler“, kuri Vokietijoje uždrausta, santrumpa.

Panašiai skaičius 28 atstoja raides BH – o šios reiškia „Blood and Honour“ („Kraujas ir garbė“), kraštutinių dešiniųjų tinklo, uždrausto Vokietijoje 2000-aisiais, pavadinimą.

M. Weissas sako, kad slapti kodai gali būti randami visur – pavyzdžiui, automobilio numeriuose, tatuiruotėse ir ženkluose per futbolo varžybas.

„Yra fanų, kurie keliauja 400 km į varžybas tik tam, kad laikytų iškėlę keturis skatmenis, kurie suformuoja skaičių 1488“, – sako dešiniojo ekstremizmo tyrinėtojas.

Nebeišsiskiria savo išvaizda

Vokietijos saugumo tarnybos duomenimis, 2009 metais (vėlesnių duomenų kol kas nėra) – šalyje buvo 195 kraštutinių dešiniųjų organizacijos, turinčios 26 tūkst. narių.

Tarnyba gali imtis veiksmų prieš gaujas ar brolijas, kurios laikomos smurtaujančiomis.

Bet daugelis kitų neonacių grupių – tokių kaip roko grupės su dviprasmiškais dainų tekstais arba drabužių įmonės su koduotais simboliais – dažnai praslysta pro teisinį radarą, nes jie atvirai nedemonstruoja tokių simbolių kaip svastika ir aiškiai neremia Adolfo Hitlerio ar jo partijos.

Neonacių kodų vis daugėja. Kai juos iššifruojanti knyga buvo išleista pirmą kartą (2001 m. ), joje buvo apie 100 simbolių.

„Neonacių įvaizdis dabar yra daug įvairesnis“, – sako M. Weissas.

Jis paaiškina, kad anksčiau dešinieji ekstremistai dėvėjo odinius drabužius ir buvo skustomis galvomis, bet dabar jie į savo stilių įtraukia pop ir roko kultūros elementų.

Panašiai seniems simboliams suteikiamos naujos reikšmės. Kaip pavyzdį M. Weissas pateikia arabišką skarą „kaffiyeh“ – palestiniečių nacionalizmo simbolį.

„Dabar ji naudojama tik kaip kovos prieš Izraelį simbolis“, – sako M. Weissas ir priduria, kad neonaciai ignoruoja platesnę apdaro reikšmę, kai jie jį irgi pasirenka simboliu.

Įvairėjantis dešinijų ekstremistų stilius reiškia, kad neonaciai dažnai gali įsimaišyti į kairiųjų demonstracijas ar sporto stadionus. „Problema ta, kad daugelis šių žmonių iš kitų nebeišsiskiria“, – teigia M. Weissas.