Rusijos užsienio reikalų ministerija po jos vadovo Sergejaus Lavrovo pokalbio telefonu su Vokietijos užsienio reikalų ministru Franku-Walteriu Steinmeieriu pareiškė, kad Kijevo „valdžia faktiškai privertė abejoti ESBO pastangų perspektyva pradėti visaapimantį nacionalinį dialogą“.

Rusijos URM tikisi, kad Vakarai paskatins Ukrainos valdžią pradėti šalyje nacionalinį dialogą

Kaip nurodo naujienų agentūra „Interfax“, Maskva laukia iš Vakarų, kad jie tiesiogiai paveiktų Kijevą pradėti visos Ukrainos nacionalinį dialogą, pareiškė Rusijos užsienio reikalų ministerija (URM).

„Kol Vakarai ir toliau beatodairiškai palaiko Kijevo valdžią, mes turime teisę tikėtis, kad mūsų vakarų kolegos tiesiogiai paveiks Kijevą imtis realaus nacionalinio dialogo, kurio taip reikia Ukrainai“, – sakoma ministerijos interneto svetainėje paskelbtame pareiškime.

Jame nurodoma, kad po „Šveicarijos prezidento, ESBO pirmininko Didier Burkhalterio gegužės 7 dienos dienos vizito Maskvoje ir jo susitikimo su Rusijos prezidentu gauti gana pozityvūs mūsų tarptautinių partnerių vertinimai“.

„Mes tai laikome geru ženklu, kuris byloja apie bendrą suinteresuotumą ieškoti išeities iš krizės Ukrainoje būdų“, – sakoma pareiškime.

„Tačiau iš Kijevo sekė tik nevykę Asenijaus Jaceniuko bandymai chamiškai šmaikštauti. Iš Ukrainos VRM (Vidaus reikalų ministerijos) taip pat pasigirdo beveik nesuprantamų pareiškimų, kad neva be Ukrainos niekas negali nagrinėti politinės aklavietės šioje šalyje temos. Regis, Kijeve užmiršo, kad padėtį Ukrainoje dabar stebi visos atitinkamos tarptautinės partnerės. Akivaizdu, jog A.Jaceniukui ir jo komandai pirmiausia reikėtų kalbėti su pačiais Ukrainos žmonėmis, beje, ne „iš viršaus į apačią“, o kaip lygiems su lygiais, be nusibodusių ultimatumų ir nusikalstamo jėgos panaudojimo“, – sakoma Rusijos URM pranešime.

„Šiandien ypatingą reikšmę turi realios konstitucinės reformos vykdymas, tik ne niekam nežinomų, Kijevo kabinetuose paruoštų projektų pagrindu, o plačiai aptariant juos dalyvaujant visoms politinėms Ukrainos jėgoms ir regionams. Tai yra vienintelis būdas deeskalavimui pasiekti“, – sako Rusijos URM.

Naujienų agentūra „Reuters“ dar pažymi Rusijos URM komentarą, kad būtų „beprasmiška“ rengti Ukrainos prezidento rinkimus gegužės 25 dieną, kol vyriausybė nenutraukė karinės operacijos prieš separatistus rytuose ir nepradėtas nacionalinis dialogas dėl konstitucinių reformų.

Rusijos URM nurodė, kad S.Lavrovas, kalbėdamas telefonu ketvirtadienį su savo kolega Prancūzijos ministru Laurent'u Fabius, pabrėžė, jog praėjusią savaitę Odesoje kilusį smurtą, per kurį žuvo daugiau kaip 40 žmonių, būtina nuodugniai ištirti.