Gyvenamuosiuose namuose sustojo liftai, mieste neveikia mobilusis ryšys.

Kai kuriose įstaigose Maskvos centre elektra yra, bet ji dingo ištisuose sostinės rajonuose, kur taip pat nutrūko vandens tiekimas. Be elektros energijos liko ir dauguma gretimo Tulos regiono.

Maskvos gatvėse sustojo tramvajai ir troleibusai, o dėl to, kad daug kur neveikia šviesoforai, įvyko daugybė avarijų. Eismą sankryžose reguliuoti ėmėsi milicininkai, pranešė naujienų agentūra ITAR-TASS.

Pranešama, kad be elektros liko ir kai kurios ligoninės. Dėl techninių problemų prekybą vertybiniais popieriais sustabdė Maskvos birža.

Spėliojama, kad grandininę reakciją galėjo sukelti gedimas išvakarėse vienoje naftos perdirbimo įmonėje Maskvos pietuose. Maskvoje šiuo metu yra neįprastai karšta - 30 laipsnių.

Elektra Maskvoje dingo po sprogimo, tačiau ne dėl diversijos

Energetikos ministras Viktoras Christenka parlamentui sakė, kad avarija įvyko dėl praėjusią naktį Čagino pastotėje sostinės pietryčiuose kilusio gaisro ir nugriaudėjusio sprogimo.

V.Christenka atmetė diversijos tikimybę. "Šiandienos avarija buvo techninis gedimas", - sakė jis.

Nutrūkus elektros tiekimui, buvo sustojęs Maskvos pagrindinės vertybinių popierių biržos darbas. Nors pačioje biržoje elektros energija nebuvo dingusi, bet ji dviems valandoms buvo priversta nedirbti dėl to, kad elektros neturėjo daugelis klientų.

Be to, sustojo metropoliteno eismas, o daugiau 20 tūkst. keleivių tvyrant 30 laipsnių pagal Celsijų karščiui įstrigo tuneliuose. Tačiau po valandos šie keleiviai buvo evakuoti, sakė metropoliteno spaudos tarnybos vadovė Svetlana Careva.

"Čagino pastotėje kilo gaisras ir nugriaudėjo sprogimas. Dėl sprogimo buvo sunaikinti keli transformatoriai. Aiškinamasi, dėl ko taip atsitiko", - sakė V.Christenka.

Elektros tiekėjai "Bendroji energetikos sistema" nurodė, kad problema atsirado dėl gaisro.

"Problema kilo vakar vakare. Jos priežastis buvo gaisras perjungimo įrangoje Čagino pastotėje. Darbuotojai užgesino gaisrą ir per naktį pakeitė įrangą. Tačiau šį rytą vartojimo piko metu problema vėl pasireiškė", - sakė atstovė Marita Nagoga.

Keliose geležinkelio linijose sustojo priemiestiniai traukiniai, sutriko vandens tiekimas. Du Rusijos mobiliojo ryšio operatoriai pranešė, kad dirba naudodami atsarginę energiją ir turės nutraukti darbą, jeigu elektros tiekimas nebus greit atnaujintas.

Elektros nėra ir didelėse Maskvos regiono bei gretimo Tulos regiono dalyse.

Pasak elektros energijos tiekėjų, avarija paveikė 10-12 proc. Maskvos ir aplinkinio regiono pajėgumų. "Vykdomi darbai ... elektros tiekimui atnaujinti", - sakė atstovė.

Be elektros liko ir Rusijos VRM

Daug kur Maskvoje po sprogimo vienoje pastotėje trečiadienį dingus elektrai, be jos liko ir Rusijos vidaus reikalų ministerija.

"Be šviesos sėdim jau maždaug tris valandas, kompiuteriai ir liftai neveikia", - sakė vienas VRM darbuotojas.

Pasak jo, ypač sunku tiems, kurie dirba 10 aukštų pastato viršuje - savo kabinetus jie gali pasiekti tik laiptais.

Ministerijos atstovas negalėjo paaiškinti, kodėl neveikia rezerviniai elektros energijos generatoriai, ir ar jų apskritai esama.

Prezidentas dėl avarijos kaltina Čiubaiso vadovaujamą bendrovę

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas trečiadienį sakė, kad atsakomybė dėl avarijos Maskvos pastotėje ir jos padarinių tenka endrovės "Bendroji energetikos sistema" (BES) vadovybei, kuri, besirūpindama šakos reformavimu, užmiršo einamąją gamybinę veiklą.

Rusijos energetikos monopolijos vadovas Anatolijus Čiubaisas pareiškė, jog yra pasirengęs atsakyti.

"Manau, visiškai galima kalbėti apie nepakankamą BES vadovybės dėmesį einamajai kompanijos veiklai", - sakė prezidentas, esantis Vešenskajos stanicoje, kur vyksta rašytojo Michailo Šolochovo gimimo 100-osioms metinėms skirtos iškilmės.

"Reikia domėtis ne tik problemomis, susijusiomis su globaline politika energetikos srityje ir kompanijos reformavimu, reikia domėtis einamuoju operatyviniu darbu", - pabrėžė šalies vadovas.

Avarija įvyko dėl praėjusią naktį Čagino pastotėje sostinės pietryčiuose kilusio gaisro ir nugriaudėjusio sprogimo, per kurį buvo sunaikinti keli transformatoriai. Nors gaisras buvo užgesintas, o per naktį pakeista įranga, trečiadienį ryte vartojimo piko metu Maskvoje daug kur dingo elektra.

BES teigia, kad pagrindinė avarijos priežastis greičiausiai bus susidėvėjusi pastotės, statytos daugiau kaip prieš 40 metų, įranga.

Po prezidento kritikos A.Čiubaisas pareiškė esąs pasirengęs prisiimti atsakomybę už šią avariją ir atsiprašė per ją nukentėjusių žmonių. "Už elektros tiekimą atsako BES ir jos pirmininkas. Aš atsakomybės nevengiu", - sakė jis.

V.Putinas dėl avarijos Maskvoje atidėjo kelionę į Rostovo sritį ir, kaip sakė Kremliaus atstovas, į M.Šolochovo jubiliejaus iškilmes išskrido tik išklausęs profilinių žinybų ataskaitas apie avarijos padarinių likvidavimą.

Energetikus dėl avarijos pastotėje kaltina ir Maskvos vyriausybė, kurios atstovai - seni A.Čiubaiso oponentai.

"Miestas pavargo nuo "Mosenergo" aplaidumo, - pareiškė interviu "Rossijskaja gazeta" tinklalapiui Maskvos mero atstovas spaudai Sergejus Cojus. - Maskvos vyriausybė sieks tvarkos šioje srityje, o dėl šios avarijos kaltininkų bus padarytos atitinkamos organizacinės išvados".

A.Čiubaisas: Avarijos Maskvoje priežastis - pasenusi įranga

Elektros tiekimas Maskvoje nutrūko prasidėjus gaisrui Čagine esančioje transformatorinėje, kuriai daugiau nei 40 metų. "Šis faktas kalba pats už save", - sakė A.Čiubaisas, komentuodamas informaciją, jog nelaimė Maskvoje įvyko dėl pasenusios įrangos.

RAO JES valdybos primininkas pabrėžė, kad investicijoms į Rusijos elektros sektorių turi būti skirta daugiau lėšų.

A.Čiubaisas pažadėjo, kad iki pavakario bus atnaujintas elektros teikimas svarbiausiems objektams, tačiau visos avarijos pasekmės bus panaikintos tik per 24 valandas.

Laikinai einantis Maskvos mero pareigas Vladimiras Resinas nurodė, kad Maskvoje elektros tiekimas bus visiškai atkurtas iki ketvirtadienio 13 valandos Lietuvos laiku.

A.Čiubaisas pripažino savo asmeninę atsakomybę už trečiadienio avariją. "Dviejų nuomonių šiuo klausimu būti negali. Visa atsakomybė tenka RAO JES ir man, kaip jos vadovui", - teigė jis.

A.Čiubaisas taip pat atsiprašė visų, kurie nukentėjo nutrūkus elektros tiekimui, buvo priversti kamuotis metro traukiniuose ar liftuose. "Viskas gula ant mūsų sąžinės. Kaltės ant kitų pečių perkelti neketiname", - pridūrė RAO JES valdybos pirmininkas.

Maskvos transporto įmonės į reisus išsiuntė tūkstantį autobusų, kad padėtų pervežti neveikiančių metro linijų keleivius. Gelbėtojai padėjo tuneliuose įstrigusiems žmonėms. "Panikos nebuvo", - pažymėjo Maskvos metropoliteno atstovė.

Civilinės saugos tarnyba pranešė, kad liftuose buvo įstrigę daugiau nei 1 tūkst. 500 žmonių. Prekybos centrai gali patirti milžiniškų nuostolių, nes kilo grėsmė šaldytuvuose laikomai produkcijai.

Be elektros liko ir kai kurios ligoninės. Neveikiant pumpavimo stotims, daugelyje vietų nutrūko geriamo vandens tiekimas.

Energetikos kompanijai iškelta baudžiamoji byla

Rusijos prokuratūra iškėlė baudžiamąją bylą bendrovės "Bendroji energetikos sistema" (BES) vadovybei dėl aplaidumo ir piktnaudžiavimo įgaliojimais.

Kaip trečiadienį sakė oficialus Generalinės prokuratūros atstovas, tardymo metu bus teisiškai įvertinti kiekvieno BES vadovo, kiekvieno pareigūno, atsakingo už nepertraukiamą elektros energijos tiekimą gyventojams, socialinės sferos objektams, veiksmai.

Be to, pridūrė pareigūnas, tyrimo metu bus nustatyta žala, patirta masiškai dingus elektros energijai.