"Ambasada labai nusivylė ir susirūpino išgirdusi, kad Amerikos valdžia atsisakė akredituoti Baltarusijos diplomatinės atstovybės darbuotojus stebėti lapkričio 2 dieną vyksiančius prezidento ir Kongreso rinkimus Merilendo, Vakarų Virdžinijos valstijose ir Kolumbijos federalinėje apygardoje", - sakoma Baltarusijos diplomatinės misijos JAV pareiškime, kurį pektadienį išplatino URM spaudos tarnyba.

Baltarusijos diplomatų nuomone, "Amerikos valdžios atsisakymas akredituoti nepriklausomus tarptautinius stebėtojus verčia rimtai abejoti, kad būsimieji rinkimai bus skaidrūs, laisvi, sąžiningi ir demokratiniai, kaip reikalauja ESBO standartai".

Baltarusija paragino JAV valdžią "gerbti tarptautinius įsipareigojimus ir leisti nepriklausomiems tarptautiniams stebėtojams pasinaudoti savo teise stebėti rinkimus ir rinkimų kampaniją, kaip numatyta Kopenhagos dokumente".

Diplomatinė misija taip pat priminė, kad Baltarusijos ambasada raštu kreipėsi į Virdžinijos, Vakarų Virdžinijos, Merilendo valstijose ir Kolumbijos federalinėje apygardoje rinkimus organizuojančias institucijas, prašydama leisti Baltarusijos diplomatams stebėti rinkimų eigą.

Kol kas trys adresatai iš keturių oficialiai atsisakė akredituoti stebėtojus.