Pietų Kinijos urbanistai paskelbė ambicingą planą sujungti devynis miestus, įsikūrusius Perlų upės deltoje.

Programos „Paverskime Perlų upės deltą vienu miestu“ pagrindu bus sukurta 16 tūkst. mylių ploto miesto teritorija, kuri bus 26 kartus didesnė už Londoną su priemiesčiais ir dukart didesnė už Velsą.

Naujasis megapolis užims didesnę Kinijos gamybos centro dalį, jis drieksis nuo Guangdžou iki Šenženo ir apims Fošaną, Dongguaną, Džongšaną, Džuchajų, Dziangmenį, Huidžou ir Džaočingą. Visi kartu šie miestai sudaro beveik dešimtadalį Kinijos ekonominės galios.

Per ateinančius šešerius metus planuojama įgyvendinti apie 150 didelių infrastruktūros projektų ir sujungti devynių miestų transporto, energetikos, vandentiekio ir telekomunikacijų tinklus. Šis projektas Kinijai kainuos apie 2 trilijonus juanių (773 mlrd. litų).

Šį centrą su netoliese esančiu Honkongu jungs greitųjų traukinių linija.

„Kai miestai bus integruoti, jų gyventojai galės laisvai keliauti ir naudotis sveikatos priežiūros bei kitomis paslaugomis įvairiose vietose“, – pasakė Ma Siangmingas, vyriausiasis Guangdongo gyvenviečių ir miestų planavimo instituto urbanistas ir vyriausiasis projekto konsultantas.

Tačiau jis pasakė, kad kol kas naujasis megapolis neturi pavadinimo.

„Šis miestų konglomeratas nebus panašus į Didįjį Londoną ar Didįjį Tokiją, nes šio megapolio centras nebus vienas iš miestų, – pasakė jis. – Mes negalime pavadinti jo vieno iš egzistuojančių miestų vardu.“
„Šis projektas padės tolygiau paskirstyti pramonę, darbus ir viešas paslaugas regione“, – pasakė jis.