Izraelis ir Jungtinės Valstijos ne kartą prašė Rusijos nutraukti kontraktą, pagal kurį Iranui planuojama parduoti mobilūs zenitinių raketų kompleksai S-300, kurie gali numušti už 150 kilometrų skriejančias priešo raketas ir lėktuvus.

"Yra kontraktas dėl šių sistemų tiekimo Iranui ir mes jį vykdysime, - S.Riabkovas sakė "Interfax". - (Raketų pristatymas) užtruko dėl tų kompleksų derinimo techninių problemų."

Pareigūnas taip pat pabrėžė, kad Rusijos ginkluotės pardavimo Iranui klausimas yra pernelyg politizuojamas.

"Dėl to visiškai neteisinga ištraukti iš bendro konteksto S-300 pardavimų temą ir pateikti ją tarsi vos ne pačią didžiausią problemą, o juo labiau sieti ją su diskusija dėl pasitikėjimo visiškai taikia Irano branduoline programa atkūrimo, - pridūrė S.Riabkovas. - Tai du visiškai skirtingi klausimai, o kiekvieną iš jų reikia nagrinėti, atsižvelgiant į (problemos) esmę, specifiką, ir nesistengti prikergti kažkokių dirbtinių kliūčių arba reikalavimų, nesusijusių su šia tema."

Raketiniai kompleksai S-300 galėtų apsaugoti Irano branduolinius objektus nuo aviacijos smūgių, o jų pardavimo klausimas yra ypač opi tema Rusijos ir Izraelio santykiuose.

Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu šią savaitę lankėsi Maskvoje ir mėgino įtikinti Kremlių palaikyti Jungtinių Tautų (JT) sankcijų Iranui sugriežtinimą.