Estijos gyventojai renka aukas gruzinams paremti. Vien Estijos Raudonasis Kryžius jau surinko daugiau kaip 2 mln. kronų (apie 440 tūkst. litų).

Be to, gyventojai savo palaikymą išreiškia daugiau pirkdami gruziniško vyno. Nuošalyje nelieka ir Estijos visuomeninės organizacijos - jos taip renka pinigus nukentėjusiems nuo karo žmonėms. Estijos užsienio reikalų ministras Urmas Paetas sakė, kad valstybė pasirengusi suteikti Gruzijai pagalbos už daugiau kaip 10 mln. kronų (daugiau kaip 2 mln. litų).

Tuo pat metu estus pradžiugino žinia, kad jų kariuomenė gavo naujų įrengimų. Prancūzų koncernas MBDA jau pradėjo tiekti Estijai kilnojamus zenitinius raketinius kompleksus "Mistral". Sutartį su šiuo koncernu estai pasirašė pernai vasarį. Be zenitinių raketų jie dar gaus ir radioolokacinių stočių "Giraffe AMB", kurias gamina švedų kompanija SAAB. Bendra sutarties suma beveik 90 mln. dolerių. Kiek konkrečiai Estijos kariuomenė gaus naujos ginkluotės nepranešama, bet manoma, kad ne daugiau kaip 25 paleidimo įrenginius.

Į Estiją jau atgabenti ne tik pirmieji "Mistral" kompleksai, bet ir jiems aptarnauti būtina įranga bei atsarginių dalių. Kita numatytos ginkluotės dalis bus pristatyta 2009 metų pradžioje. Kilnojamas zenitinis raketinis kompleksas "Mistral" buvo sukurtas Prancūzijoje praėjusio amžiaus devintajame dešimtmetyje. Dabar juo naudojasi 26 pasaulio šalys. Be kilnojamo varianto gaminami ir raketų paleidžiamieji mechanizmai, kuriuos galima pritvirtinti prie šarvuotų mašinų, laivų ir sraigtasparnių. Raketos "Mistral" turi infraraudonųjų spindulių galvutę, kuri pati susiranda taikinį ir pažeidžia jį 3 kilometrų aukštyje 6 kilometrų atstumu.

"Giraffe AMB" - tai naujosios kartos daugiafunkcinė trikoordinatė apžvalginė radiolokacinė stotis, skirta stebėti objektus ore ir perduodanti įsakymą šauti. Ji gali funkcionuoti ir su zenitiniais vidutinio bei tolimojo nuotolio kompleksais ir yra visiškai suderinta su NATO ryšių ir duomenų perdavimo sistemomis.