Įtariama, kad Rusija naudoja panašią taktiką, kaip atskilusiuose Gruzijos Abchazijos ir Pietų Osetijos regionuose, siekdama sukurti dingstį karui. Prieš penkerius metus Rusija išdalino pasus dviejų provincijų gyventojams, kurie jau ilgai laukė Maskvos paramos. Kremlius pateisino savo invaziją į Gruziją tuo, jog neva gynė Abchazijos ir Pietų Osetijos gyventojus nuo Gruzijos „agresijos“.

Ukrainos vadovaujančiosios „oranžinės“ koalicijos narys Mykola Stretovičius pareiškė, kad Rusija vykdo stambaus masto pasų dalinimo operaciją Sevastopolyje, kuriame gyvena 400 tūkst. žmonių, dauguma kurių turi istorinių ryšių su Rusija. Ukrainos gynybos ministras Anatolijus Grycenko pradėjo šių kaltinimų tyrimą. Jei jie pasitvirtins, tai reikš „grėsmę nacionaliniam saugumui“, pareiškė ministras.

Per paskutines dienas padidėjo įtampa tarp Maskvos ir Kijevo, nes Ukrainos provakarietiškas prezidentas Viktoras Juščenko įvedė apribojimus Rusijos laivams, atplaukiantiems į Juodosios jūros laivyno bazę Sevastopolyje. Sprendimas apriboti laivų judėjimą iš ir į bazę, kurią Ukraina nuomoja Rusijai, buvo priimtas po to, kai Juodosios jūros laivyno lavai buvo panaudoti karinėse operacijose Gruzijoje.

Ukraina dar labiau užrūstino Kremlių praėjusią savaitę pasiūliusi Europai ir Jungtinėms Valstijoms priėjimą prie jos įspėjimo dėl raketų sistemų.