Pagrindinė arkivyskupų ir vyskupų nepasitenkinimo priežastis – liberalus kai kurių anglikonų bažnyčių požiūris į homoseksualizmą. Konservatyvią dvasininkiją labiausiai papiktino neslepiančio savo homoseksualumo Gene’o Robinsono paskyrimas JAV Niuhempšyro vyskupu.

Jeruzalėje (Izraelis) vykusios pasaulinės konferencijos GAFCON apie anglikonų ateitį metu buvo priimta deklaracija ir paskelbta apie Tikinčiųjų anglikonų draugijos (angl. Fellowship of Confessing Anglicans, FOCA) įkūrimą. Tarp konservatorių lyderių yra Sidnėjaus arkivyskupas Peteris Jensenas, Ugandos arkivyskupas Henry’is Luke’as Orombis ir Nigerijos arkivyskupas Peteris Akinola.

Afrikos, Azijos ir Pietų Amerikos anglikonų bažnyčiose (kurios yra anglikonų bendruomenės provincijos) vyrauja konservatyvios nuotaikos. Konferencijoje Jeruzalėje dalyvavo apie 300 arkivyskupų ir vyskupų. Du trečdaliai dalyvavusiųjų ketina boikotuoti Lambete vyksiančią pasaulinę anglikonų konferenciją, kurią kartą per 10 m. rengia Kenterberio vyskupas.

Naujosios anglikonų draugijos nariai ketina nutraukti bendravimą su didžiosiomis JAV ir Kanados anglikonų bažnyčiomis, nes kaltina šias nutolimu nuo Biblijos mokymo.