Pasak vieno pareigūno, per pastaruosius 12 mėnesių buvo mažesnių bandymų įsilaužti į vyriausybės sistemas, tačiau jie nebuvo tokie organizuoti, kaip praėjusių metų antpuolis.

Dėl šių antpuolių buvo suimtas 20-metis estas Dmitri Galushkevichius, jam paskirta 880 svarų (apie 3800 litų) bauda. Pasak Estijos šaltinių, dauguma šių protestų kilo rytinėje šalies pusėje.

Šie antpuoliai paskatino hipotezes, kad kompiuterių įsilaužimas yra plačiai naudojamas ne tik kaip šnipinėjimas, tačiau ir kaip ginklas. Tokia nuomonė buvo patvirtinta kitai organizuotų hakerių grupei, tyrėjams žinomai „Titan Rain“ pavadinimu, ir kaip manoma, veikiančiai iš Kinijos, keletą kartų įvykdžius antpuolius, protestuojant prieš vakarų vyriausybes.

„Titan Rain“ įsilaužė į Didžiosios Britanijos, JAV, Vokietijos bei kitų šalių sistemas, tuo priversdama NATO paskelbti kibernetinę apsaugą viena iš svarbiausių nacionalinės gynybos formų. Vienas iš modernių gynybos planų, aptartų pastarojo mėnesio NATO susitikime Bucharešte, buvo galutinis kibernetinės gynybos centro įsteigimas Estijos sostinėje Taline.

„Mums teko matyti daugiau tokių antpuolių ir mes nemanome, kad ši problema greitai pranyks. Jei kovos su antpuoliais priemonės nebus taikomos visame pasaulyje, tai gali tapti pasauline problema“, praėjusį mėnesį sakė Suleymanas Anilas, NATO kompiuterinių incidentų reakcijos centro viršininkas Briuselyje.

Ekspertai sunerimę dėl slaptos Rusijos žvalgybinės bazės prie Estijos sienų

Estų ekspertai sunerimę dėl gautos informacijos apie slaptą Rusijos žvalgybinę bazę prie Estijos sienos. Apie tai praėjusią savaitę rašė užsienio ir estų spauda, praneša rus.postimes.ee.

Spėjama, kad pasitelkus šiuolaikinę pasiklausymo įrangą bazėje renkama slapta informacija iš visos Europos, pranešė naujienų tarnyba ETV24, su nuoroda į „Aktualią kamerą“ (Aktualnaja kamera).

Estų ekspertai teigė, kad kol kas Estijai grėsmės nėra, tačiau nerimą kelia vis didinamas karinis Rusijos pajėgumas ir vis dar įtempti šalių tarpusavio santykiai.

O jei per palydovą „Inmarsat 4 F-2“, kurio, manoma ir bus pasiklausoma rusų bazėje, bus išgirsta informacijos apie Estiją, NATO ir Europos Sąjungą, situacija gali tapti grėsminga.

„Teoriškai, mažų mažiausiai bus įmanoma patekti prie slaptos Estijos ir Suomijos informacijos. Estija – ir NATO, ir ES narė, taigi perduodama ne tik šalies vidinė informacija, bet ir konfidencialūs NATO ir ES duomenys“, – pabrėžė Tarptautinio gynybos tyrinėjimų centro jaunesnysis mokslinis bendradarbis Kaarelis Kaasas.