Pasak J. Kaczynskio (kuris jau įgijo problemas sukeliančio žmogaus reputaciją sprendžiant ankstesnius Europos klausimus), sutarties projekte turėtų būti dar kartą patvirtintas mechanizmas, leisiantis šalims blokuoti kai kuriuos ES sprendimus, o taip pat užtikrinantis Lenkijos autonomiją, konkrečiai, atleidimą nuo Pagrindinių teisių chartijos.

Piliečių teisių dokumentas, teisiškai saistomas sutarties, konservatyviuose Lenkijos sluoksniuose vertinamas kaip galimybė leisti abortus, eutanaziją bei homoseksualų santuokas.

Pasak J. Kaczynskio, specialus ratifikuotos sutarties priedas buvo reikalingas, kad „mums nebūtų primestos homoseksualų santuokos“, ir kad būtų saugomos Lenkijos nuosavybės teisės teritorijoje, užkariautoje iš Vokietijos po Antrojo Pasaulinio Karo, praneša „Financial Times“.

Jo partija, Teisė ir teisingumas (PiS), vedė derybas dėl šio dokumento praėjusiais metais. Tačiau yra manančių, kad šiuo metu opozicijos lyderiui spaudimą daro euroskeptikai nacionalistai ir religingi dešinieji.

J. Kaczynskio brolis dvynys, prezidentas Lechas Kaczynskis, jau vadovauja, nepaisydamas brolio perspėjimų. Jis turi pateikti galutinį ES Lisabonos sutarties patvirtinimą. Po metus trukusių derybų, ši sutartis turėtų pagaliau užbaigti sąjungos institucinę reformą.