Pasaulyje jis išgarsėjo 1959-aisiais, kai kartu su Che Guevara vadovavo korumpuotos prezidento Fulgencio Batista vyriausybės, kuri Kubą buvo pavertusi turtingų amerikiečių žaidimo aikštele, nuvertime.

Pažadėjęs žemę atiduoti žmonėms, jis susilaukė palaikymo iš Sovietų Sąjungos bei sukūrė „politinę sieną“ tarp Kubos ir JAV, kuri nėra panaikinta iki šiol.

1961-ųjų balandį JAV bandė nuversti F. Castro vyriausybę nusamdę privačią pabėgėlių kubiečių armiją, kurį turėjo užimti salą. Kiaulių įlankoje Kubos kariai atrėmė antpuolį bei į nelaisvę paėmė apie tūkstantį priešininkų.

Kadangi į Kubą pinigai plaukė iš Kremliaus, ši Karibų sala tapo Šaltojo karo zona. Tačiau Sovietų Sąjunga Kubai siuntė ne tik pinigus.

1962-aisiais JAV žvalgybiniai lėktuvai aptiko Kuboje sovietines raketas ir pasaulis atsidūrė ant atominio karo slenksčio.

Kubos raketų krizė patvirtino JAV nuogąstavimus, kad šalia jos sienų egzistuoja priešas. Tikriausiai dėl to CŽV kelis kartus bandė nužudyti Kubos lyderį. Vieną kartą buvo bandoma pasinaudoti F. Castro silpnybe cigarams – į jas įdėta sprogmenų.

Sovietų Sąjungos žlugimas praeito amžiaus devintajame dešimtmetyje reiškė, kad F. Castro neteko pinigų šaltinio. Tuo tarpu JAV blokada vis dar tęsėsi ir šalies padėtis pradėjo prastėti – trūko maisto ir degalų, o ekonomika buvo žlugusi.

Netrukus tūkstančiai kubiečių savadarbiais plaustais bandė bėgti į Floridą, kur tikėjosi mirtino F. Castro priešo prieglobstyje rasti geresnį gyvenimą.

Reikia paminėti, kad jis iš tiesų pakeitė Kubą – šalyje buvo nemokama medicina, o raštingumo lygis buvo vienas aukščiausių pasaulyje. O jo gebėjimai erzinti amerikiečius niekada neišnyko.

Fidelio brolis Raulis turėtų tapti jo įpėdiniu, tačiau dauguma stebėtojų tiki, jog komunizmas Kuboje ilgai neužsilaikys.

Šiandien JAV prezidentas George'as W. Bushas demokratinių permainų Kuboje šansu pavadino Fidelio Castro atsistatydinimą, praneša agentūra AP.

Tarptautinė bendrija dabar turi paremti šią Karibų valstybę, pareiškė G. W. Bushas antradienį viešėdamas Ruandoje. Jis pabrėžė, kad Jungtinės Valstijos padės kubiečiams pajusti taikos palaimą. Dabar esą būtina Kuboje kurti institucijas, kurios reikalingos demokratijai.

"Šis pereinamojo laikotarpio procesas galiausiai padės surengti laisvus ir demokratiškus rinkimus. Ir tai nebus inscenizuoti rinkimai, kuriuos F. Castro brolis mėgino pateikti kaip tikrą demokratiją", - kalbėjo G. W. Bushas.