Kremlius gyrė parlamento rinkimų rezultatus, vadindamas tai ženklu, kad šalies gyventojai remia prezidentą ir nori, kad jis toliau turėtų įtakos šalies valdymui.

"Rusijos rinkėjai balsavo už "Vieningąją Rusiją", taip paremdami V. Putino politiką ir išsakydami savo norą, kad jis neprarastų savo įtakos atitarnavęs dvi prezidento kadencijas", - "Reuters" teigė Kremliaus atstovas.

Komunistų partija, kuri per rinkimus liko antra, surinkusi 12 proc. rinkėjų balsų, pažadėjo teismui apskųsti rinkimų rezultatus.

Jungtinės Valstijos kritikavo Maskvą už nuomonių skirtumų malšinimą prieš rinkimus. V. Putinas į kritiką atsakė Vakarams nekišti savo "snargliuotų nosių" į Rusijos vidaus reikalus.

Kritikai rinkimus pavadino "pačiais nesąžiningiausiais" posovietinėje Rusijos istorijoje, aplenkiančiais net Boriso Jelcino diskutuotiną perrinkimą 1996 metais.

Komunistų partijos lyderis Genadijus Ziuganovas teigė: "Jei B. Jelcino laikais buvo du būdai gauti balsus - bauginimo ir balsų klastojimo - tai dabar jie sugalvojo per 15 būdų, kaip apgauti ir išduoti rinkėjus".

Stebėtojai: rinkimai Rusijoje nebuvo demokratiški

Europos Tarybos Parlamentinė Asamblėja (ETPA) ir Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacija (ESBO) teigia, kad rinkimai į Rusijos valstybės Dūmą neatitiko Europos standartų ir buvo nedemokratiški.

"Parlamento rinkimai Rusijos Federacijoje 2007 metų gruodžio 2-ąją nebuvo sąžiningi ir neatitiko kai kurių ESBO ir Europos Tarybos demokratiškiems rinkimams keliamų reikalavimų ir standartų", - sakoma ESBO vertinime.

„Šalyje nėra realaus valdžios padalinimo...Tai buvo ne rinkimai, o referendumas prezidento naudai... Kaip ETPA stebėtojų misijos vadovas privalau atkreipti dėmesį į problemas, susijusias su demokratijos plėtra šioje šalyje,“ - teigia ETPA stebėtojų misijos vadovas Lucas Van den Brande.

Rinkimus didele balsų persvara laimėjo prezidento Vladimiro Putino partija „Vieningoji Rusija“. Suskaičiavusi 98 proc. biuletenių Rusijos centrinė rinkimų komisija (CRK) skelbia, kad "Vieningoji Rusija" gavo 64,1 proc. balsų ir turės daugiau kaip 315 mandatų parlamente iš 450.

"Vieningoji Rusija" jau seniai kontroliuoja Dūmą, tačiau iki šiol neturėjo reikalingos dviejų trečdalių balsų daugumos, kad galėtų be kitų pritarimo priimti Konstitucijos pataisas.

Laimėjęs rinkimus V. Putinas gavo taip trokštą tautos mandatą. Prezidentas dar prieš rinkimus sakė, kad aiški pergalė suteiktų jam "moralinį" mandatą toliau vaidinti vadovaujantį vaidmenį valstybėje.

"Vieningoji Rusija" paskelbė, jog suvažiavime gruodžio 17-ąją įvardys savo kandidatą į V. Putino įpėdinius. Jis siekti trečiosios kadencijos negali.

Gario Kasparovo vadovaujama šalies opozicija paskelbė protestuosianti prieš "nesąžiningus rinkimus".

Pirmadienio popietę planuojamas mitingas Sankt Peterburge, o vakare - Maskvoje, pranešė radijo stotis "Echo Moskvy. Rinkimų kampanijos dienomis per nesankcionuotas demonstracijas prieš prezidento Vladimiro Putino politiką buvo suimta dešimtys Kremliaus kritikų. G. Kasparovas penkias dienas praleido areštinėje dėl nusižengimų susirinkimų teisei.

Vyriausybės kritikai Maskvoje ketina žygiuoti prie Centrinės rinkimų komisijos būstinės. Radijo stoties duomenimis, planuojamas gedulo mitingas su juodais rūbais, žvakėmis ir raudonais gvazdikais, kad būtų atkreiptas dėmesys į "galutinai prarastą politinę laisvę".

JAV jau pareikalavo Rusijos vadovybės ištirti pranešimus dėl manipuliacijų.

Pavyzdžiui, Čečėnijoje už V.Putino partiją balsavo 99,27 proc. rinkėjų. Čečėnijos prezidentas Ramzanas Kadyrovas anksčiau užsienio žurnalistams teigė nematantis reikalo respublikoje turėti opoziciją.

Rinkėjų aktyvumas Čečėnijoje buvo didžiausias iš visų šalies regionų, prie balsadėžių atėjo 99,2 proc. registruotų rinkėjų. Kitose Šiaurės Kaukazo respublikose rezultatai buvo panašūs.

"Rinkimai patvirtino, kad V. Putinas yra nacionalinis vadovas, kad tauta remia jo kursą ir kad šis kursas bus tęsiamas", - sakė "Vieningosios Rusijos" partijos vadovas ir parlamento pirmininkas Borisas Gryzlovas.

Antroje vietoje Dūmos rinkimuose liko Komunistų partija, už kurią balsavo 11,7 proc. rinkėjų, trečioje - Liberalų demokratų partija (8,4 proc.), o ketvirtoje - "Teisingoji Rusija" (8,0 proc.).

Vladimiras Žirinovskis patenkintas pirminiais savo vadovaujamos Liberalų demokratų partijos (LDPR) rezultatais Rusijos Dūmos rinkimuose. Dabar "reikia keletą dienų pailsėti, o paskui įsitraukti į prezidento rinkimų kampaniją", pareiškė politikas.

Kitos partijos neperžengė 7 proc. barjero. Agrarinė partija surinko 2,4 proc., "Jabloko" - 1,7 proc., "Pilietinė jėga" - 1,1 proc., Dešiniųjų jėgų sąjunga - 1,0 proc., "Rusijos patriotai" - 0,9 proc., Socialinės teisybės partija - 0,2 proc., o Rusijos demokratinė partija - 0,1 proc. balsų.

Rusijos opozicija tuo tarpu kalba apie didžiulius nusižengimus rinkimų metu ir ketina teisme apskųsti balsavimo rezultatus. V. Putino priešininko Gario Kasparovo aljansas "Kitokia Rusija" paskelbė apie demonstracijas.

Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacija (ESBO) sukritikavo didelę Rusijos vyriausybės įtaką parlamento rinkimams. Tai nenormalu ir keičia rezultatus, sakė ESBO parlamentinės asamblėjos vicepirmininkas Kimmo Kiljunenas.

Kaip pranešė CRK vadovas Vladimiras Čurovas, rinkimuose, neskaitant Kaliningrado srities gyventojų, dalyvavo 59,5 proc. rinkėjų. Tai yra beveik 4 proc. daugiau nei per rinkimus 2003 m.

Užfiksuoti pažeidimai

Rusijos centrinė rinkimų komisija ir politinių partijų stebėtojai pripažino, kad sekmadienį vykusiuose rinkimuose į Rusijos Dūmą buvo padaryta daug pažeidimų, pranešė www.newsru.com.

Centrinės rinkimų komisijos atstovo E. Koliušino teigimu, visoje šalyje užfiksuoti pažeidimai, kai rinkėjai buvo vežami autobusais balsuoti. Ufoje nustatyti atvejai, kai rinkėjai, pasiėmę rinkimo biuletenius, išeidavo į gatvę, kur jų laukdavo “Bašenergotrans” autobusas ir tik tuomet grįždavo atgal įmesti savo biuletenių į rinkimų biuletenių urnas.

Mordovijoje užfiksuota, kad rinkiminiai biuleteniai metami pluoštais po 15-20 iš karto.

Krasnojarsko krašte esančioje Anapoje rinkimų vietose iškabinti plakatai, rodantys kaip turėtų būti "teisingai" užpildytas rinkiminis biuletenis, kuriame aiškiai parodyta kaip balsuoti prieš “Vieningos Rusijos” partiją. Kai kuriose vietose rinkėjai yra gundomi nuolaidų kuponais tam tikroms prekės, o stebėtojams trukdoma vykti patikrinti balsavimo namuose skaidrumą , aiškinant, jog autobuse nėra vietų.

Kaip teigė Dešiniųjų jėgų sąjungos atstovas L. Gozmanas, Peterburge pažeidimų tiek daug, jog Dešiniųjų jėgų sąjunga ketina apie tai išleisti knygą “2007 rinkimai”.Kaip teigė L. Gozmanas, "žmonės, darantys tokius pažeidimus, galvoja, kad jie yra nebaudžiami, o reikia, kad jie žinotų, kad jų darbai nebus pamiršti ir jiems gali tekti atsakyti už savo darbus”, nes "šalis turi atminti ne tik savo didvyrius, bet ir tuos, kurie ją sugriovė”.

Į Š. Osetijos “karštąją liniją” pranešta apie 750 pažeidimus. Tuo tarpu naujienų agentūros “Interfaks” duomenimis, į karštąją “Rinkimų balsas” liniją iki sekmadienio 14 valandos vietos laiku iš visos Rusijos gauta apie du tūkstančius telefono skambučių, pranešančių apie rinkimų proceso pažeidimus.

Neteisėta rinkiminį agitacija užfiksuota Adigoje, Karelijoje, Vladivostoke, Riazanėje, trukdymas stebėti rinkimus Maskvoje, Čeliabinske, rinkėjų papirkinėjimas Novgorodsko rinkiminėje apygardose.

Prezidento partija rengėsi pergalei

Visuose Rusijos regionuose rinkimų apylinkės buvo atidarytos 8 valandą ryto vietos laiku ir veikė 12 valandų. Kai kuriuose regionuose vyko ir vietos valdžios organų rinkimai.

Parlamento rinkimuose dalyvavo 11 partijų, į 450 deputatų vietų pretenduoja daugiau kaip 4,5 tūkst. kandidatų. 2007 m. deputatai pirmą kartą buvo renkami tik pagal partijų sąrašus, be to, minimalus patekimo į parlamentą slenkstis nustatytas ties 7 proc. riba. Atšaukta skiltis "prieš visus".

Opozicinės partijos apkaltino vyriausybę mėginimais užgniaužti jų kampaniją ir įbauginti.

Nepriklausomi stebėtojai tvirtina, kad jų pastangoms stebėti rinkimus buvo trukdoma.

Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacija (ESBO) atsisakė savo planų išsiųsti didelę rinkimų stebėtojų grupę į Rusiją, apkaltinusi Rusijos vyriausybę, esą ta taikanti nepriimtinus suvaržymus ir sąmoningai vilkinanti vizų išdavimą. Rusija kaltinimus atmetė.

Rinkimus stebėjo tik nedidelė grupelė Europos Parlamento narių delegacija. 95 tūkst. rinkimų apylinkėse rinkimus stebėjo tik 400 užsienio stebėtojų.

V. Putinas buvo įrašytas pirmuoju numeriu "Vieningosios partijos" sąraše. Jis tikisi, kad didelė dauguma leis jam išlaikyti valdžią savo rankose net ir tada, kai jis kitais metais pasitrauks iš prezidento posto.