Profesorius Maciejus Giertychas taip pat sukėlė Europos Sąjungos (ES) institucijų nustebimą, kadangi jo pareiškimas buvo paskelbtas internete penktadienį ir prie jo buvo prisegtas Europos Parlamento logotipas. Pirmą kartą jis buvo paviešintas Strasbūre trečiadienį.

Savo pareiškime M. Giertychas - Lenkijos vicepremjero ir švietimo ministro Romano Giertycho tėvas, pasmerkė žydų "užprogramuoto separatizmo civilizaciją, siekiančią išskirtinumo nuo aplinkinių bendruomenių", tvirtindamas, kad žydai "patys kuria sau getus".

"Tik Hitlerio Vokietija sukūrė dirbtinio atskyrimo koncepciją. Žydai nėra pionieriai, tačiau palieka skurdesnes bendruomenes, siekdami įsitvirtinti dažniausiai turtingose bendruomenėse", - teigė Europos Parlamento narys iš Lenkijos.

Europos žydų kongresas penktadienį pareiškė, kad lenko pamflete naudojama "prieškarinė retorika, po kurios kilo holokaustas". Paryžiuje įsikūrusi grupuotė koordinuoja apie 40 žydų bendruomenių Europos šalyse, kurias sudaro apytiksliai 2,5 mln. žydų.

Organizacija teigė turinti teisę paduoti M. Giertychą į teismą už teksto platinimą, kuriame "pilna neapykantos ir rasinių stereotipų, būdingų 19 amžiui".

Europos Komisijos atstovas tvirtino, kad ES vykdomoji valdžia "atmeta ir smerkia bet kokias antisemitines manifestacijas, rasizmą ir ksenofobiją. Jis tvirtino, jog Europos Parlamentas gali panaikinti M. Giertycho parlamentaro neliečiamybę, jei ES narės teismas pateiks jam kaltinimus.