– Olegai, kodėl manote, kad „Innopraktika“ vadovė, atsakinga už mokslo ir technologijų slėnio Maskvos valstybiniame universitete projekto vystymą, yra Rusijos prezidento Vladimiro Putino dukra?

– Šis faktas žinomas ne man vienam. Maskva nėra jau toks didelis pasaulio miestas. Iš lūpų į lūpas keliauja daug istorijų, jas žino visi, tačiau apie tai viešai kalbėti ar rašyti dėl tam tikrų priežasčių nedrįsta.

Istorija apie V. Putino dukrą Kateriną – viena iš tokių, kurias visi žino, bet laukia, kad atsirastų koks drąsuolis ir paleistų katę iš maišo ar pasakytų šią visiems žinomą tiesą viešai. Maskvoje daug kas kalba, kad kuriamas Maskvos valstybinio universiteto „Silicio slėnis“, o jam vadovauja būtent V. Putino dukra.

– Ar esate įsitikinęs savo teiginiu? Buvo rastos net kelios V. Putino „dukros“, tačiau nė karto spėjimai nepasitvirtino...

Olegas Kašinas
– Visada yra grėsmė suklysti, tačiau šiuo atveju ji itin menka... Tikimybė, kad kalbame ne apie V. Putino dukrą – viena iš milijono. Sukurti dirbtinę tokią tarpusavyje susijusių ir persipynusių faktų sistemą praktiškai neįmanoma.

– Darote išvadas, remdamasis informacijos ir gandų analize. Ar ieškojote vaizdinių įrodymų, nuotraukų – galbūt ko nors iš senų Putinų šeimos fotografijų?

– Yra kelios nuotraukos, kur V. Putino dukros dar visai mažos. Jas galėtų ištirti ekspertai, kurie tiksliai pasakytų, ar tai vienas ir tas pats asmuo. Yra ir nuotrauka, kur dukroms apie 20 metų. Jos stovi nugara į fotografą. Tiesą sakant, šiomis nuotraukomis ką nors įrodyti neįmanoma.

– Pirmieji valstybių asmenys įprastai neslepia savo artimųjų po pseudonimais. O štai į dienos šviesą iškyla istorija apie pakeistus vardus ir pasklinda gandai apie užsienyje gyvenančias dukteris... Kam V. Putinui toks maskaradas?

– Tikiu gandu, kad V. Putinas tiesiog turėjo ją paskirti vadovauti šiam projektui. Neturėjo žmonių, kuriems galėtų patikėti tiek daug pinigų (1,7 mlrd. dolerių (1,5 mlrd. Eur), skirtų ambicingiems užmojams. Kaip kitaip jis galėtų būti tikras, kad pinigai bus investuojami veiksmingai? To padaryti neįmanoma. Todėl pasirinko dukrą. Vienintelį žmogų, kuriuo pasitiki.

Maskaradą galima paaiškinti senu Rusijos prezidento įpročiu slėpti dukrų veidus. Nuo pat karjeros pradžios jis labai jautriai reaguoja į bet kokius bandymus prisiliesti prie jo asmeninio gyvenimo.

Galime prisiminti, kaip 2007 metais buvo uždarytas laikraštis, išdrįsęs parašyti apie prezidento asmeninį gyvenimą. Jis mano, kad tai sfera, kuri žmonėms neturėtų rūpėti. Savaime suprantama, tai kraštutinumas – taip būti neturėtų.

Visame pasaulyje garsūs matomi žmonės aukoja dalį savo privatumo. Tačiau dabartinėje Rusijoje, kur viską ir visus kontroliuoja V. Putinas, jis sau gali leisti tokią prabangą slėpti savo šeimą ir artimuosius.

– Baiminatės dėl savo saugumo?

– Šiandieninėje Rusijoje bet koks pareiškimas bet kokia tema padidina grėsmės asmens saugumui riziką.

– Ką galvojate apie antrąją V. Putino dukrą Mariją? Ji tikrai gyvena užsienyje ar, prisidengusi išgalvotu vardu, gyvena toje pačioje Maskvoje?

Jekaterina Tichonova
– Vertinant pagal Katerinos istoriją, galima daryti išvadą, kad ir Marija gali būti kur nors Rusijoje. Apie Kateriną daug kalbėta, žmonės sakė, kad jos vyras iš Korėjos ir dar daug įvairiausių dalykų. Kaip matote patys, ji Maskvoje.

Manau, kad Marijos situacija turėtų būti panaši. Istorija, kad ji neva gyvena Nyderlanduose, sukurta vien tam, kad būtų nukreiptas dėmesys nuo vietos, kur ji yra iš tikrųjų. Anksčiau ar vėliau mes ją netikėtai sutiksime Rusijoje.

– Pastaruoju metu viešumoje nematome pirmosios V. Putino žmonos. Ar manote, kad po skyrybų ji kada nors vėl taps matoma?

– Apie skyrybas pranešta praeitais metais. Dabar V. Putinas oficialiai vienas. Niekas nežino, ar jis įteisino santykius su Kabajeva.

Pirmoji V. Putino žmona buvo viešas asmuo, ji dalyvavo rusų kalbos išsaugojimo ir kovos su narkomanija projektuose, juos globojo.

Bet tai buvo seniai. Dabar ji gyvena uždarą gyvenimą, ir nemanau, kad tai jos pageidavimas. Manau, kad tai jo iniciatyva, todėl greičiausiai Liudmila į viešumą nebesugrįš.