Interviu iš A. Zacharčenkos ėmusio „Der Spiegel“ žurnalisto Christiano Neefo teigimu, A. Zacharčenka į klausimus atsakinėjo ramiai ir laisvai, kartais su aštria ironija.

Jo kabinete – Rusijos prezidento Vladimiro Putino portretas ir Rusijos vėliava, o šalia – riterio šarvai, Lenino kūrinių rinkinys ir atamano atributai.

Tai neabejotinai liudija apie painią ir daugialypę „Donecko liaudies respublikos“ lyderio A. Zacharčenkos vertybių sistemą, mano Ch. Neefas iš „Der Spiegel“.

Be to, anot Ch. Neefo, A. Zacharčenkos kalboje argumentai dažnai prieštarauja faktams, jis išsako tai, kas jam atrodo naudinga. A. Zacharčenkos požiūris į faktus, žurnalisto teigimu, primena faktų skiautinį.

Duomenis apie karinę pagalbą, kurią Rusija tiekia Rytų Ukrainos „liaudies respublikoms“, A. Zacharčenka pakomentavo štai taip: „Klausykite, šiuo metu „Donecko liaudies respublikoje“ yra du mano pusbroliai. Jie – Rusijos piliečiai, tačiau tuo pačiu ir mano giminaičiai. Anksčiau jie gyveno Astrachanėje ir Irkutske. Vienas iš jų – buvęs kadrinis karininkas. Jūsų vertinimais, tai – Rusijos teikiama karinė pagalba? Aš sakau, kad du mano pusbroliai atvyko man padėti. Kijevas mano, kad tai – rusų pagalba“.

Anot A. Zacharčenkos, jei Vokietija pripažintų „Donecko liaudies respubliką“, tai palengvintų gyvenimą čia esantiems žmonėms.

Jis patikino, kad jo kontroliuojama teritorija grįžta prie 2014 metų gamybos rodiklių, Rusijai parduodamos anglies sąskaita išmokamos pensijos.

Anglį iš Donecko įvairiais aplinkkeliais esą perka ir Ukraina, šia žaliava domisi Bulgarija, Lenkija, Rumunija ir ypač Ispanija.

Interviu A. Zacharčenka apkaltino Ukrainos valdžią, kad ši neįvykdė nė vieno Minsko susitarimo punkto. Visų pirma derėtų su jais nustatyti tiesioginį kontaktą, tačiau tai iki šiol esą nėra padaryta.

Separatistai, jo teigimu, kaip tik padarė viską, ką tik galėjo: patraukė karinę techniką, perdavė priešininko pusei belaisvius. Separatistų lyderis A. Zacharčenka neneigė, kad koviniai veiksmai tebesitęsia.

Jo teigimu, šių veiksmų tęsimosi priežastis – neteisėtas Kijevo įvykdytas jiems priklausančios teritorijos okupavimas.

Kalbėdamas apie „jų teritoriją“ A. Zacharčenka turi omenyje visą Donecko sritį su ribomis, kurias ji turėjo, kai priklausė Ukrainai.

Anot A. Zacharčenkos, šiuo metu jis jau nebesutinka, kad Donecko sritis priklausytų Ukrainai federacijos subjekto teisėmis. Jo teigimu, visi patirti nuostoliai Donbase turi būti atlyginti Ukrainos sąskaita – A. Zacharčenka pažadėjo pateikti sąskaitą, nepaisant ekonominių sunkumų, kuriuos šiuo metu patiria ši šalis.

Be to, akivaizdu, kad A. Zacharčenka visas viltis deda tik į Rusiją, rašo Ch. Neefas.

„Jei įvyktų „rusų pavasaris“, kaip jau įvyko Kryme, aš abiem rankomis balsuočiau už“, – patikino A. Zacharčenka.