„Įvyko istorinis įvykis – įkurta kairioji partija Lietuvoje „KArtu. Kairiųjų aljansas“. Ir išrinkta lyderė – Jolanta Bielskienė tapo partijos pirmininke“, – trečiadienį Eltai sakė partijos Etikos komisijos narys Andrius Bielskis.

Anot A. Bielskio, steigiamojo festivalio metu buvo išrinktas ir partijos sekretoriatas, Etikos komisija. Taip pat pristatyta ir politinės jėgos programa.

A. Bielskio teigimu, „KArtu. Kairiųjų aljansą“ įsteigė 2093 asmenys. Įstatymas numato, jog partiją Lietuvoje gali įsteigti nemažiau kaip 2 tūkst. piliečių.

„Džiaugiamės, kad prisijungė labai daug jaunų žmonių, labai daug intelektualių žmonių, studentų iš geriausių Lietuvos universitetų“, – komentavo vienas partijos įkūrėjų.

Po steigiamojo festivalio kairiųjų lyderiai kreipsis į Teisingumo ministeriją ir pateiks visus reikiamus dokumentus, jog partija būtų oficialiai įregistruota.

„Mes kaip galima greičiau pateiksime visus dokumentus Teisingumo ministerijai. Ir tada tikėsimės, kad greičiau, o ne vėliau bus priimtas sprendimas, patvirtinantis partijos oficialų įsteigimą“, – aiškino A. Bielskis.

Kaip skelbia pati „KArtu. Kairiųjų aljansas“, nauja politinė jėga yra alternatyva šiuo metu dominuojančiai, dešiniąsias vertybes ginančiai politikai ir neoliberalaus kapitalizmo doktrinai.

„Tik stipri kairioji politinė partija gali reaguoti į didėjantį skurdą ir nelygybę, prastėjančias sveikatos, švietimo, kultūros sąlygas bei klimato krizės pavojų. Mes turime paruošti Lietuvą ateičiai“, – rašoma partijos internetinėje svetainėje.

„Kuriame partiją į ateitį – kad būtų stipri politinė kairė. Nesame populistinė partija, kuri iškyla rinkimams, paskui išyra ir perbėga į kitas partijas. Esame idėjinė partija, idėjinė žmonių grupė ir mūsų tikslas yra tolima ateitis“, – trečiadienį Eltai sakė A. Bielskis.

Partija savo programoje išskiria 12 žingsnių „už teisingą, solidarią ir rūpestingą visuomenę“. Kairieji pabrėžia prasmingo darbo ne išnaudojimo svarbą, pasisako už ekonomiką ir gamtai, ir žmogui, gamtą laiko gyvenimo pagrindu ir teigia, jog atkurti gamtą reiškia atkurti bendrabūvį. Taip pat tarp veiklos uždavinių – jokios baimės skursti ir sirgti, akcentuojama lokali ir tvari maisto sistema, visiems prieinamas menas ir kultūra, studijos ir mokslas be jokių apribojimų, namai kiekvienam, teisė į kūną ir orų gyvenimą, saugi Lietuvos visuomenė.

„Daugiau ekonominės demokratijos, daugiau socialinio teisingumo, daugiau akcento kultūrai, švietimui, stipresnis viešojo sektoriaus finansavimas, trumpesnė darbo savaitė“, – pridūrė A. Bielskis.

Kaip nurodoma steigimo renginio aprašyme, kairioji politinė partija gimsta „iš solidarumo, paprastų žmonių (ne elito) poreikių, iš savanorių nuovargio, užsidegusių žmonių darbo ir idėjų.“

„Ko mes siekiame?

Kurti partiją, vienijančią darbininkus, darbuotojus, studentus, mokinius mokytojus, dėstytojus, menininkus, kūrėjus, daktarus ir mažumas, kuri gintų tuos, kurie yra neginami, atstovautų tuos, kurie yra neatstovaujami, ir rūpintųsi tais, kurie yra palikti likimo valiai. O tokie piliečiai Lietuvoje, deja, sudaro daugumą“, – rašoma „KArtu“ interneto puslapyje.

Organizacijos svetainėje taip pat pateikiama trumpoji partijos programa, susidaranti iš 12 punktų: prasmingas darbas be išnaudojimo, ekonomika gera ir gamtai, ir žmogui, jokios baimės skursti ir sirgti, gamta – gyvenimo pagrindas, atkurti gamtą – atkurti bendrabūvį, lokali ir tvari maisto sistema, kultūra ir menas visiems, studijos ir mokslas be apribojimų, namai kiekvienam, teisė į kūną ir orų gyvenimą, orumas be išimčių, saugi Lietuvos visuomenė. Šie punktai „KArtu“ svetainėje aprašyti ir plačiau.

„Ekologinė katastrofa, plastikas maiste, tirpstantys ledynai, augantys nelygybės mastai, milžiniški gamybos pajėgumai ir turto koncentracija, ekonominis ir psichologinis nesaugumas, žmonių nerimas dėl ateities – šių problemų akivaizdoje būtini nauji politiniai sprendimai. Politikų neveiklumas ir viešoje erdvėje tvyrantis nerimas gimdo konspiracijos teorijas, apatiją, susvetimėjimą ir nacionalistinį populizmą, keliantį grėsmę demokratijai.

Lietuvai reikia kritiškai ir atsakingai mąstančių, visuomenės paraštėse likusių žmonių interesus atstovaujančios naujos progresyvios politinės jėgos“, – skelbiama „KArtu“ internetinėje svetainėje.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (64)