„Baltijos tyrimai“ vadovė, sociologė Rasa Ališauskienė teigė, kad vis dar yra didelė dalis žmonių, kurie prezidento rinkimuose neturi aiškaus favorito.

„Įdomu tai, kad tarp tų planuojančių eiti (balsuoti, aut. p.), jau tvirtai buvo pasirinkę kandidatą, už kurį balsuos, 46 procentai. Bet maždaug 25 procentai sakė, kad dar gali pakeisti nuomonę, bet jie bent žinojo, už ką nebalsuos. O dar apie 20 procentų teigė, jog į rinkimus eis, bet dar nepasirinko už ką balsuos.

Taigi, jų yra daug. Ir jų sprendimas gali būti lemiamas. Nors mažai tikėtina, kad jie visi sulėks palaikyti kažkurio vieno kandidato, nes vis tiek šiek tiek pasibarsto. Bet proporcija tų, kurie vis dar neturi aiškaus favorito yra didelė“, – duomenis pristatė sociologė R. Ališauskienė.

„Vilmorus“ vadovas, sociologas Valdas Gaidys teigė, jog skirtumai tarp skirtingų partijų rinkėjų yra milžiniški.

„Klausiant apklausose, ar žmonės tikrai ateis į rinkimus, skirtumas maždaug toks, jog 80 Tėvynės sąjungos rinkėjų pasako, kad tikrai ateis. O Darbo partijos – 30 procentų, kone tris kartus mažiau. Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ rinkėjų irgi apie 30 procentų (ateis, aut. p.). skirtumai yra didžiuliai ir gigantiški. Tas aktyvumas gali labai daug ką nulemti“, – kalbėjo sociologas V. Gaidys.

R. Ališauskienė įvardijo, kurių kandidatų į prezidentus rinkėjai nuomonės jau nebeturėtų keisti.

„Kandidatai irgi turi tokius nevienodo stiprumo palaikytojus. Yra kandidatų, kurių šalininkai yra mažiau, bet jie yra tvirtai nusprendę, kad palaikys vieną kandidatą, ar kandidatę, ir jie tikrai ateis ir balsuos. Ingridos Šimonytės rinkėjai yra lojaliausi ir Remigijaus Žemaitaičio. Tie, kurie renkasi šiuos du kandidatus sako, kad nuomonės jau nebekeis.

Kiti yra kaip meniu. Pagrindiniam patiekalui dar galvoja, ar mėsa, ar žuvis“, – įžvalgomis LNK laida „Labas vakaras, Lietuva“ sakė R. Ališauskienė.

Sociologas V. Gaidys dalijosi įžvalga, kad prezidento rinkimų rezultatą nulems ne tiek neapsisprendę, bet aktyviausi rinkėjai.

„Praloš pasyvūs. Bet dar reikės pažiūrėti, koks oras bus gegužės 12 dieną. Jeigu labai gražus, dalis rinkėjų, kad ir Igno Vėgėlės, gal ir bulves sodins, tokiais darbais užsiims. Bet I. Šimonytės rinkėjas ateis balsuoti vis tiek, nežiūrint oro“, – sakė V. Gaidys.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: