Kaip pranešė Užsienio reikalų ministerija (URM), pareiškime pabrėžiama, kad šio įstatymo priėmimas turėtų pražūtingą įtaką Sakartvelo demokratiniam vystymuisi ir Europos integracijos aspiracijoms. Taip pat jis būtų panaudotas nutildyti laisvą šalies žiniasklaidą ir gyvybingą pilietinę visuomenę.

„Šiaurės ir Baltijos šalys pabrėžia nuosekliai remiančios Sakartvelo demokratinį ir ekonominį vystymąsi nuo pat jo nepriklausomybės atkūrimo, palaikančios šalies pilietinės visuomenės europinės ir euroatlantinės integracijos siekį“, – rašoma URM išplatintame pranešime.

Nurodoma, kad pareiškimą pasirašė Suomijos, Švedijos, Danijos, Norvegijos, Islandijos, Lietuvos, Latvijos ir Estijos Užsienio reikalų ministerijos.

Praėjusių metų gruodį Europos Sąjungos (ES) šalies kandidatės statusas Sakartvelui suteiktas su sąlyga, kad šalis įgyvendins likusias Europos Komisijos (EK) įvardytas rekomendacijas.

ELTA primena, kad tūkstančiai Sakartvelo gyventojų atnaujino protestus po to, kai parlamentas, nepaisydamas kelias savaites trukusių demonstracijų ir įspėjimų iš Briuselio, kad tai pakenks Tbilisio siekiams prisijungti prie ES, pritarė prieštaringai vertinamam „užsienio agentų“ įstatymo projektui.

Sakartvelo valdančioji partija „Sakartvelo svajonė“ pareiškė ketinanti pasirašyti įstatymą iki gegužės vidurio, tvirtindama, kad juo siekiama tik padidinti pilietinių grupių finansavimo iš užsienio skaidrumą.

Visgi kritikai teigia, kad siūlomas įstatymas primena represinį Rusijos įstatymą, naudojamą siekiant nutildyti kitaminčius.

Šalies prezidentė Salome Zurabišvili anksčiau žadėjo vetuoti dokumentą, jei jis bus priimtas trečiuoju svarstymu. Bet valdančioji partija „Sakartvelo svajonė“ turi pakankamai balsų, kad įveiktų prezidentės veto.