„Iškviesto Rusijos Federacijos ambasados Lietuvoje atstovo pareikalauta pateikti išsamų atsakymą dėl žiniasklaidos pranešimų apie planuojamus Rusijos teisės aktų pakeitimus, susijusius su jūros siena.

Remiantis žiniasklaidos pranešimais ir Rusijos Federacijos valstybiniu teisės aktų portalu www.regulation.gov.ru, Rusijos Federacija planuoja keisti geografinių koordinačių taškus, nustatančius kranto bazinę liniją. Susitikimo metu Rusijos atstovo paprašyta pateikti paaiškinimą dėl šios viešosios informacijos“, – Delfi nurodė URM.

URM taip pat teigė atstovui priminusi ir pabrėžusi, kad Rusija laikytųsi savo tarptautinių įsipareigojimų, kylančių iš tarptautinės teisės, ir savo veiksmus derintų su Jungtinių Tautų jūrų teisės konvencijos, kurios šalis yra ir Rusijoa, nuostatomis.

Užsienio reikalų ministerija taip pat priminė visuotinai pripažintus tarptautinės teisės principus ir normas, taip pat tarptautinius ir dvišalius susitarimus dėl sienų neliečiamumo – 1991 m. sutartį dėl tarpvalstybinių santykių pagrindų, 1997 m. sutartį dėl valstybės sienos, 1997 m. sutartį dėl išskirtinės ekonominės zonos ir kontinentinio šelfo atribojimo Baltijos jūroje, 2005 m. susitarimą dėl išskirtinių ekonominių zonų ir kontinentinio šelfo ribų sankirtos Baltijos jūroje, ir paragino Rusiją gerbti šiuos bei kitus susitarimus ir jų laikytis“, – pažymėjo ministerija.

Užsienio reikalų ministerija

Remdamasis Rusijos vyriausybės nutarimo projektu, leidinys „The Moscow Times“ antradienį paskelbė, jog Maskva vienašališkai nusprendė pakeisti šalies jūrų sienas su Lietuva ir Suomija.

Dokumente, kurį parengė Rusijos gynybos ministerija, nurodoma, kad Rusija ketina paskelbti dalį vandenų rytinėje Suomijos įlankos dalyje bei teritorijoje netoli Kaliningrado srities Baltijsko ir Zelenogradsko miestų savo vidiniais vandenimis.

Tam, kad galėtų pasiekti šį tikslą, Rusija pakeitė taškų, nustatančių bazines linijas, nuo kurių matuojamas Rusijos teritorinės jūros ir gretimos zonos palei pakrantę bei salas plotis, geografines koordinates.

Remiantis vyriausybės nutarimo priedu, pasienyje su Suomija Rusijos vyriausybė planuoja pakoreguoti koordinates prie Jagrų, Somerso, Hoglando, Rodšero, Malyj Tiuters ir Vigrundo salų, taip pat prie šiaurinės įplaukos į Narvos upę.

Tuo metu pasienyje su Lietuva Rusija ketina peržiūrėti teritorijas palei Kuršių neriją, Tarano kyšulį ir Baltijos neriją.

Trečiadienį informacija apie Rusijos planus keisti jūrines sienas dingo iš „The Moscow Times“ svetainės.

Reaguodama į publikaciją, Rusijos valstybinė naujienų agentūra „Interfax“ anksčiau trečiadienį paskelbė, kad Rusija neketina peržiūrėti teritorinių vandenų, ekonominės zonos, šelfo ir valstybės sienos ribų Baltijos jūroje.

„Jokių ketinimų peržiūrėti teritorinių vandenų, ekonominės zonos, kontinentinio šelfo ties žemynine pakrante ir Rusijos Federacijos (RF) valstybės sienos ribų nebuvo ir nėra“, – trečiadienį pareiškė neįvardytas karinis-diplomatinis šaltinis, kurį cituoja „Interfax“.

Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas trečiadienį žurnalistams sakė, kad šis žingsnis esą „visiškai nesusijęs su politika (...) nors politinė padėtis labai pasikeitė nuo 1985-ųjų“, kai buvo demarkuoti Rusijos teritoriniai vandenys. „Matote, koks šiuo metu yra konfrontacijos lygis, ypač Baltijos regione. Tam reikia, kad atitinkamos institucijos imtųsi atitinkamų priemonių mūsų saugumui garantuoti“, – sakė D. Peskovas.

Į paskelbtus Rusijos planus trečiadienį sureagavo tiek Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda, tiek premjerė Ingrida Šimonytė, tiek užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis.